12 Mayıs 2016 23:55

Fıtık eden performans!

TEKSİF’in örgütlü olduğu Penti Çorap işçileri, “performans” adı altında sürekli hızlı çalışmaya zorlandıkları için iş kazalarının arttığını söyledi.

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU

Soma katliamının ardından Türkiye’nin pek çok yerinde olduğu gibi Trakya’daki fabrikalarda da işçi sağlığı ve iş güvenliği eğitimleri verildi. Ama bu eğitimlerin göstermelik olduğu çok geçmeden ortaya çıktı. Zira işçilerin hayatında hiçbir şey değişmedi. Şimdi toplusözleşme sürecinde olan tekstil işçileri, bu sorunun sözleşme görüşmelerinde masaya yatırılmasını istiyor. 

TEKSİF’in örgütlü olduğu Penti Çorap işçileri, “performans” adı altında sürekli daha hızlı çalışmaya zorlandıkları için iş kazalarının arttığını söyledi. Çalışma sürelerinin de arttığına dikkat çeken işçiler, bunun sonucu olarak boyun ve bel fıtığı gibi meslek hastalıklarına yakalandıklarını dile getirdi. Öz İplik-İş Sendikasının örgütlü olduğu Cross Kot Fabrikasında çalışan bir kadın işçi, koşullardaki değişimi şöyle anlattı: “Ben beş yıl önce günde beş bin adet köprü dikerken şimdi on bin adet dikmeme rağmen tutanak yiyorum.” 

İşçiler, sendikacıların bu konudaki duyarsızlığına tepkili. 20 bin işçi adına süren grup sözleşmelerinde bu sorun yokmuş gibi davranıldığını belirten işçiler, birbiri ardına imzalanan sözleşmelerin sonunda sendikalı fabrikalarla, sendikasız fabrikaların çalışma koşulları açısından aynılaştığına dikkat çekti. İşçiler sözleşme görüşmelerinde, ücret ve sosyal hakların yanı sıra, performans ölçümlerinin durdurulması, işçilerin bakabileceği makine sayılarının sınırlanmasını ve özellikle kadın işçilerin gece vardiyasında çalışmasının engellenmesini talep ediyor.

ÖNCEKİ HABER

Eve gittiğimizde çuval gibi yığılıp kalıyoruz

SONRAKİ HABER

İnşaat işçisi neden ölür?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...