11 Mayıs 2016 13:41

İfade vermek için adliyeye gelen avukatlar serbest bırakıldı

'Örgüt üyesi' oldukları iddiası ile arama kararı olan ÖHD'li avukatlar Raziye Öztürk ve Sinan Zincir ifade verdikten sonra serbest bırakıldı.

Paylaş

Cansu Pişkin
İSTANBUL 

“Örgüt üyesi” oldukları iddiası ile haklarında arama kararı olan ÖHD Genel Merkez Yöneticisi Raziye Öztürk ve ÖHD İstanbul Şubesi Eş Başkanı Sinan Zincir, ifade vermek üzere Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’ne geldi. 

"Örgüt üyesi" oldukları iddiası ile arama kararları bulunan avukatları, ÖHD ve ÇHD üyesi avukat meslektaşlarının yanı sıra HDK Eski Eş Sözcüsü Sebahat Tuncel ile HDP İstanbul il yöneticileri karşıladı. 

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkan avukatlar Kürtçe savunma yaptı. Avukatların savunması tercüman tarafından çevirildi. 

'İDDİANAME BENİM İÇİN ONUR BELGESİDİR'

İlk olarak savunmasını yapan Sinan Zincir, savunmasına Tahir Elçi'yi anarak başladı. 16 Mart'tan bu yana ÖHD'ye yönelik süren baskılara değinerek Zincir, "Buraya Kürt halkına yapılanı anlatmaya geldim savunma yapmaya gelmedim" dedi. 

Haklarında hazırlanan iddianamenin  kendisi için 'onur belgesi' olduğunu ifade eden Zincir, "İddianamenin benimle ilgili tarafında 3 defa cezaevine gittiğimin tespit edildiği söyleniyor. Bu iddianame bizim onur belgemizdir. ÖHD'nin yürüttüğü alternatif hukuk mücadelesi egemenleri korkutmuş gözdağı verilmek istenmiştir" diye konuştu. Zincir savunmasına şöyle devam etti: "Ben devrimci bir avukatım, Kürt halkının avukatıyım. 2009 da 2011 de de kürt halkına siyasi soykırım operasyonları yapıldı. O zaman da boyun eğmedik şimdi de eğmeyeceğiz. Kürt halkının değerlerini savunacağız. Bizi öldürmekle katledemeyenler faşizmin zindanlarıyla sınamaya kalkmasın. İntikamcı olmayacağız çünkü özgürlükçüyüz. Zindana da gitsek Kürt halkının haklı mücadelesinin yanında olmaya devam edeceğiz. Kendimi yalnızca Kürt halkının avukatı olarak değil, onların evladı, mücadelesinde sıra neferi olarak görüyorum. Türk bir Alevi olarak varlığımı ve genç ömrümü varlığı tehdit altında olan Kürt halkına armağan ediyorum. Kürt sorununu mahkeme salonlarında cezaevi koridorlarında öğrendim. Kürt sorunu soykırım gerçeği karşısında bir halkın varolma çabasıdır. Adalet ve hakikat arayışımız sizin mahkeme duvarlarınızı aşar. Meşruyuz ve egemenliği aşan meşruluğun savunucusuyuz." Zincir savunmasını Seyit Rıza'nın "Ben sizin yalan ve hilelerinizle baş edemedim, bu bana dert oldu. Ama ben de sizin önünüzde diz çökmedim, bu da size dert olsun" sözüyle bitirdi. 

'SUSMUYORUZ, KORKMUYORUZ, İTAAT ETMİYORUZ'

Kürtçe yaptığı savunmasına, anadilde savunma hakkını kazanmak için 68 gün açlık grevi yaparak anadilde savunma hakkını kazanan mahkumları anarak başlayan avukat Raziye Öztürk, "Klasik bir savunma yapmayacağım, Kürt halkının zulüm karşısısındaki durumunu anlatmaya geldim" dedi. Öztürk, "Erkek egemen dünyada devrimci Kürt bir kadın olmanın elbetteki bir bedeli var. Kadınları hedef haline getiren Paris'te 3 kadını katleden, kadınları öldürdükten sonra bedenini yakan, teşhir eden, öldürdükleri çocukların yanına bedeninden büyük silah bırakan, öz savunma hakkını kullanan Çilem'i, Nevin'i hedef haline geriren, tüm siyasi tutsaklara tecrit uygulayan, avukatları gazetecileri, akademisyenleri mahkum eden eril
zihniyetin karşısında hak savunuculuğu yaptım, yapmaya da devam edeceğim. Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz" diye savunmasını sonlandırdı. 

Zincir ve Öztürk'ün savunmalarının ardından görüş açıklayan savcı, avukatların tahliyelerini istedi. 

Zincir ve Öztürk'ün haklarındaki yakalma kararının kaldırılmasını talep eden avukat Baran Doğan aynı dosya kapsamında tutuklu yargılanan Ayşe Acinikli ve Ramazan Demir için de tahliye talep etti. Mahkeme heyeti, Zincir ve Öztürk'ün serbest bırakılmasına karar verirken tutuklu avukatlar Ramazan Demir ve Ayşe Acinikli'nin tahliye talebine red kararı verdi. 

ÖNCEKİ HABER

ESM: Soma'nın sorumluları iki yıldır cezalandırılmadı

SONRAKİ HABER

‘AKP medyanın yüzde 85’ine hakim’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...