09 Mayıs 2016 07:34

Sanayi üretimi aylık bazda azaldı, geçen yıla göre arttı

Türkiye genelinde sanayi üretimi Mart'ta aylık bazda azalırken, geçen yılın Mart ayına göre hafif yükseldi.

Paylaş

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Mart'ta bir önceki aya göre yüzde 0.5 azaldı. Buna karşılık, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi Mart'ta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2.9 arttı.

Yılın ilk çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi yüzde 1.5 ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de yüzde 4.7 arttı.

TÜİK verilerine göre, aylık bazda madencilik ve taşocakçılığı sektörü üretimi yüzde 3.2, imalat sanayi sektörü üretimi yüzde 0.4 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü üretimi de yüzde 0.2 azaldı.

Aylık bazda en fazla düşüş yüzde 13.5 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin üretiminde gerçekleşti. Bu düşüşü, yüzde 4.1 ile fabrikasyon metal ürünleri imalatı ve yüzde 2.1 ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri üretimi izledi.

Aylık bazda en yüksek artış da yüzde 21.7 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin üretiminde gerçekleşti. Bu artışı, yüzde 7.4 ile tütün ürünleri üretimi ve yüzde 6.7 ile ağaç, ağaç ve mantar ürünleri imalatı üretimi izledi.

Yıllık bazda ise, madencilik ve taşocakçılığı sektörü üretimi yüzde 3.8 azalırken, imalat sanayi sektörü üretimi yüzde 3.4 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü üretimi yüzde 2.6 arttı. (DHA)

 

ÖNCEKİ HABER

BBC muhabiri Kuzey Kore'de gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Selfie çekerken 126 yıllık heykeli devirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa