07 Mayıs 2016 13:50

Denizler Diyarbakır’da anıldı

Türkiye '68 kuşağı devrimci gençlik önderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edilişlerinin 44. yılında Diyarbakır’da anıldı.

Paylaş

Türkiye '68 kuşağı devrimci gençlik önderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edilişlerinin 44. yılında Diyarbakır’da anıldı.  Can Dündar’ın hazırladığı “Delikanlım” belgeselinin gösterildiği etkinlikte gençler, “Tıpkı Denizler gibi Kürdistan’da bir halk kendi geleceğini kurmak için mücadele ediyor ve bugün ise bu mücadeleyi veren insanların üzerlerinden tanklarla geçiliyor, bebekten yaşlıya insanlar katlediliyor. Bizler de Diyarbakır’da Denizlerin mücadelesini sürdürenler olarak, bugün de onlar gibi kendi yaşamımızı kurmak için mücadele ettiğimiz bu yolda onları anmak mücadeleyi büyütme çağrısı yapıyoruz” dedi.

Diyarbakır’da Emek Gençliği’nin Büyükşehir Belediyesi Sümerpark Cep Salonu’nda düzenlediği etkinliğe gençlerin ilgisi yoğun oldu. Etkinlikte Gazeteci Can Dündar’ın hazırladığı “Delikanlım” belgeselinin gösterimi yapıldı. Gösterimin ardından belgesel üzerine söyleşi yapıldı. Etkinlikte, Emek Gençliği MYK üyesi Çağla Yolaşan bir konuşma yaptı.

DENİZLERİN ÇAKTIĞI KIVILCIM GİDEREK BÜYÜDÜ

Yolaşan, “Denizler mücadeleye başladıklarında hemen devrim olacağını düşünmediklerini ifade etmişlerdi. Onlar bu yolda ölebileceklerini biliyorlardı. Bunu bilerek göğüslediler o mücadeleyi. Denizlerin amacı o kıvılcımı yani bugün mücadele sürüyorsa bunun kıvılcımını ateşlemekti. Denizler üç beş maceracı genç değildi. Onlar bilimsel sosyalizm hedefi ve marksist leninist ideolojiyi benimseyerek onun pratiğiyle mücadele ettiler. Bugün bizler bu mücadeleyi işçi sınıfının iktidarı, bilimsel sosyalizmi inşa etmek için onların devrettiği yerden devam ettiriyoruz. Denizlerin bir hayali var ve bugün 44 yıl sonra bile Türkiye’nin her yerinde hepimiz bu hayali gerçekleştirmek için mücadele ediyoruz. O kıvılcım giderek büyüyor” dedi.

DENİZLER GİBİ BİR HALK DA KENDİ GELECEĞİ İÇİN MÜCADELE EDİYOR

Bölge illerinde yaşanan abluka ve operasyonlarla bugün de mücadele edenlere yönelik benzer saldırıların yapıldığını ifade eden Yolaşan şunları söyledi, “Bugün de bizim burada kentlerimiz yakılıp, yıkılıyor, insanlarımız katlediliyor. Tıpkı Denizler gibi Kürdistan’da bir halk kendi geleceğini kurmak için mücadele ediyor ve bugün ise bu mücadeleyi veren insanların üzerlerinden tanklarla geçiliyor, bebekten yaşlıya insanlar katlediliyor. Bizler de Diyarbakır’da Denizlerin mücadelesini sürdürenler olarak, bugün de onar gibi kendi yaşamımızı kurmak için mücadele ettiğimiz bu yolda onları anmak mücadeleyi büyütme çağrımızdır diyoruz. O dönem faşist bir diktatörlük var ve bugün de faşist bir diktatörlüğü inşa etmeye çalışan bir AKP iktidarı var. Bizler o dönemden bugüne Denizlerin mirasını, onların bayrağını devralanlar olarak mücadeleyi büyüteceğiz” .

CAN DÜNDARLAR VE TUTUKLANAN ÖZGÜR BASININ YANINDAYIZ

Can Dündar’a yönelik suikast girişimini de hatırlatan Yolaşan, “Biraz önce izlediğimiz belgeselin yönetmeni Can Dündar neden bu saldırıya maruz kaldı, çünkü AKP’nin IŞİD işbirliğini açığa çıkaran suç ortaklığını açığa çıkardı. AKP kendi diktatörlüğü için kendi önünde engel olan herkesi hedef gösterip saldırıyor. Burada da yaşanan budur. Can Dündar ve Erdem Gül ile tutuklanan, darp edilen özgür basın çalışanlarının yanında olmaya da devam edeceğiz. Bizler bu birlikteliğin büyütülmesi için de çağrı yapıyoruz.  Hep birlikte Denizler gibi bugün bir arada bu mücadeleyi sürdürmeliyiz. Denizleri anmak onların mücadelesini sürdürmektir” diye konuştu. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dersim'de EMEP üyeleri taciz edildi, afişleri söküldü

SONRAKİ HABER

Denizlerin mücadelesi Dersim'de konuşuldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...