07 Mayıs 2016 10:48

Okumalı, çalışmalı, adama muhtaç olmamalı

Son bir şey daha demek istiyorum: Savaş olmasın, kardeşlik olsun, çocuklarımız ölmesin… Onun için kadınlar yan yana olsun… Ayrım yok, kardeşlik olsun!

Paylaş

55 yaşındayım, Tunceli doğumluyum, 35 senedir İstanbul’dayım. 8 sene Kartal’da Yavuz Selim okulunda çalıştım. 2 sene de Teğmen Burak okulunda çalıştım. O da Kartal’da. Ne hakkımızı verdiler, ne sigortamızı doğru düzgün yaptılar. Giriş-çıkış derken 8 sene öylece çalıştırdılar. Maaşımızı okul aile birliği veriyordu. Asgari ücretle çalıştık. Sabah 7’de işe başlıyor, akşam 8‘de eve gidiyorduk. Yavuz Selim’den ben isteyerek çıkmadım, imza da atmadım (imza atamam zaten). Beni çıkarttılar, başkasını aldılar yerime. Ben toplam 10 senedir çalışıyorum, bir senelik sigortam var şu anda, hiç yatırmamışlar. Okumam yazmam yok, takip de edemedim ki.
İki çocuğum okuduğu için çalışmaya mecbur kaldım. Yavuz Selim okulunda okuyorlardı, ben de çocuklar mağdur olmasın diye onların yanına gittim. Orada çalışmaya başladım, adamın haberi bile yok. Ben adamdan gizli gittim, çalıştım. Kaynanam, bir de felçli kayınpederim vardı yanımda, senelerce onlara da baktım. Benim adam da işçi emeklisi, ben ikinci eşiyim. Ben 25 yaşında, o 35 yaşındaydı, beni zorla verdiler. Evlendikten sonra öğrendim ki Almanya’da eşi ve çocukları varmış.
Bizi okutmadılar. Okuyabilseydim kendi işlerimi kendim hallederdim. Okuyamadığım için beni işten çıkaramazlardı ya da hakkımı alabilirdim. Ben çocukken üç sefer kendim okula gittim, her seferinde babam gelip beni aldı, “kız kısmı okumaz” diye. Asıl kadınlar okumalı, çalışmalı, sigortalı olmalı, emekli olmalı, adama muhtaç olmamalı. 
Ekmek ve Gül dergisini okuyamıyorum, ama Kartal’da kadınlar için yapılan bir etkinlikte tanıdım. Kadınların yan yana olması beni çok ilgilendirdi. Hiç böyle bir şey görmemiştim. ‘Yazmayı bilseydim ben de yazardım’ dedim. Şimdi de bu mektubu komşuma yazdırıyorum. Kadınlarla ben de olmak istiyorum. Okumam yazmam olmadığı için üzgünüm, “kurslar var” diyorlar ama bu yaştan sonra kafam almaz ki.
Son bir şey daha demek istiyorum: Savaş olmasın, kardeşlik olsun, çocuklarımız ölmesin… Onun için kadınlar yan yana olsun… Ayrım yok, kardeşlik olsun!
Pakize 
Kartal / İSTANBUL 

 

ÖNCEKİ HABER

Nusaybin'den atılan mermiler Qamışlo'da pazara isabet etti

SONRAKİ HABER

İdil'de patlama: 8 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa