03 Mayıs 2016 12:47

Kolombiya’da barış anlaşması haziranda imzalanabilir

Kolombiya’da FARC ile Juan Manuel Santos hükümeti arasındaki nihai barış anlaşmasının haziranda imzalanabileceği açıklandı.

Paylaş

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) Hukuk Danışmanı Enrique Santiago, yaptığı açıklamada “Anlaşma mayıs sonu ya da haziranda imzalanabilir” dedi. 

El Tiempo gazetesine konuşan Santiago, “İki tarafından da  bekletilen meseleleri sonuçlandırması ve gereksiz tartışmalarla zaman kaybetmemesi halinde tüm konular tamamlanmış olur” dedi. 

FARC Hukuk Danışmanı, hükümetin paramiliter grupların dağıtılması konusundaki sözünü yerine yetirmesi durumunda silahların tamamen terk edilmesi meselesinin de yıl sonunda ya da 2017 başında hayata geçebileceğini sözlerine ekledi. 

Kolombiya devleti ve FARC, yüz binlerce Kolombiyalının yaşamını yitirdiği 50 yıllık çatışmalı sürecin ardından 2012 yılında Küba’nın başkenti Havana’da barış müzakerelerine başlamıştı. Nihai barış anlaşmasının ise önce martta imzalanacağı açıklanmış ancak daha sonra ertelendiği duyurulmuştu. 

Hükümet ve FARC, gerillaların toplumsal ve siyasi hayata entegrasyonu, silahların bırakılması ve paramiliter grupların dağıtılması konusunda hâlâ anlaşmaya varamadı.  

ELN KOŞULLARI KABUL ETMEDİ

Kolombiya’da bir diğer silahlı gerilla örgütü olan Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) diyalog sürecinin başlaması için hükümetin belirlediği gündemi kabul etmeyeceklerini açıkladı. 

ELN Komutanı Nicolás Rodríguez Bautista, hükümetin 50 yıllık çatışmalara neden olan hataların üstünü bir an önce örtmek istediğini söyledi. Geçtiğimiz 30 Mart’ta hükümet ile ELN arasındaki görüşmelerin Venezuela’nın başkenti Caracas’ta başlayacağı duyurulmuştu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Sadri Alışık Komedi Ödülü Cem Yılmaz’ın oldu

SONRAKİ HABER

Katledilen Balık’ın annesi: ‘Müebbet istiyorum’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...