28 Nisan 2016 11:41

Bursa'da patlamadan hemen önce 1 Mayıs sohbeti

Bursa’da metal direnişinin öne çıkan fabrikalarından TOFAŞ’ta genç işçilerle hem 1 Mayıs sürecini hem de sendikaların yaptığı çağrıları konuştuk.

Paylaş

Eren ÖNER
Bursa

Bursa’da metal direnişinin öne çıkan fabrikalarından TOFAŞ’ta genç işçilerle hem 1 Mayıs sürecini hem de sendikaların başka illere yaptığı çağrıları konuştuk. Konuştuğumuz 3 işçi de birkaç senelik ve birbirlerini iyi tanıyan arkadaşlar. Ancak farklı sendikalardalar. Biri Türk Metal’e, diğer ikisi ise Çelik-İş’e üye. Türk Metal üyesi işçiyle başlıyoruz konuşmaya. Neden üye olduğunu anlatmaya koyuluyor: “Babam bu TOFAŞ’tan emekli. Hem vakıftan aldığı parayla hem de kıdem tazminatıyla hayatını değiştirdi. Çalışmaktan memnun değildi ama emeklilikten memnun ayrıldı. Söylediği tek şey Türk Metal’e üye ol işten atılmayacaksın oldu.” Arkadaşları bu sözlere tepki gösterdi: “Ana kuzusu olma, Türk Metal ana kuzularını da sevmez onlara yalaka lazım.” 

İŞÇİ NE KAZANACAK?

Konu bir süre sonra 1 Mayıs’a geliyor. Çelik-İş üyesi bir işçi “Biri Sakarya’ya çağırmış, diğeri Çanakkale’ye, diğerleri ne yapacak bilmiyorum. Fabrika içerisinde Çanakkale gezisi yapacak diyerek topluyorlar 1 Mayıs’a herkesi. Ortaya ne koyduklarını anlatan yok. İşçinin derdini lafta iyi savunuyorlar da girdiğim zamandan beri en ufak servis sorununu bile çözemedi. Taksim, Sakarya ora bura çok fark etmez de işçi ne kazanacak ona bakmak lazım.” Türk Metal üyesi işçi ise tartışmanın başından beri ilk kez sendikalara kızarak “Onlar aldıkları parayı alıp yemenin derdinde oraya gidecek olursa konu” dedi.

PATLAMA OLMUŞ

Tam tartışmalarımız bu yönde hararetlenirken telefonundan Facebook’a bakan işçi “Patlama olmuş merkezde” deyip telefonlarımıza davranıp yakınlarımızı aramamızı tembihliyor. O sıra çok geçmeden masadaki herkesi annesi ya da babası arıyor. Daha sonra 1 Mayıs’ı konuşmaktan çok “1 Mayıs’ta bomba patlar mı?” tartışmasına dönüyor. Çelik-İş üyesi işçi “Memlekette her gün bomba patlıyor, bir ay olmadan üçüncü patlama oldu. Kim nasıl sokağa çıksın? Sokağa çıkmayana nasıl kızacaksın. Yarın katılacakların bir çoğu kararını değiştirip iptal edecek” dedi. Tartışmaların bıçak gibi kesilip meselenin patlama ve ölümlere dönmesine kızan işçiler, politikacılara ağız dolusu küfür ederek “Olan yine bize oluyor. Kimseye bir şey olduğu yok” diyor. 

ÖNCEKİ HABER

Emeğin çalışma durumu: Ucuz, uzun, kayıt dışı

SONRAKİ HABER

Liman işçileri Gündoğdu’da olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...