Emeğin çalışma durumu: Ucuz, uzun, kayıt dışı
Genel-İş Sendikası 1 Mayıs öncesi hazırladığı raporla Türkiye’de emeğin durumunu ortaya koydu.

Genel-İş Sendikası'nın 1 Mayıs öncesi hazırladığı, Türkiye’de emeğin durumunu ortaya koyan raporun ortaya koyduğu veriler Türkiye’deki işçilerin çok kötü şartlarda olduğunu gösteriyor:
Türkiye’de istihdam, OECD ve AB ortalamalarından düşük. 3.5 milyona yakın işçi kayıt dışı çalışıyor. Çalışma süresi, OECD ortalamasının üstünde ve 6.5 milyona yakın işçi haftalık 50 saatin üstünde çalışıyor. Sendikalaşma ve toplusözleşme kapsamındaki işçi oranı, OECD ülkelerinin çoğundan düşük!
ÇALIŞMA UMUDU TÜKENİYOR
Türkiye’de çalışma çağındaki nüfusun yarısı umudunu kaybetme durumda: İsveç’te iş gücüne katılma oranı yüzde 71.9, Almanya’da yüzde 60.4, Hollanda’da yüzde 64.4 düzeyindeyken Türkiye’de bu oran yüzde 50.5 ile oldukça düşük.
Türkiye’de işsizliğin, özellikle de kadınlar için işsizlik oranının oldukça yüksek olduğuna dikkat çekilen raporda, AB işsizlik ortalaması yüzde 9.2 civarındayken, Türkiye’de bu oran umudu olmadığı için ya da diğer nedenlerle işsiz sayılmayanlar eklendiğinde yüzde 18’e dayanıyor.
Çalışınlarda da kayıt dışı sayısı oldukça yüksek: 17 milyon 827 bin ücretli yevmiyeli veya maaşlı çalışanın içerisinde 3 milyon 269 bin işçi kayıt dışı. Üstelik kamu da dahil güvenceli istihdamın yerini güvencesiz ve geçici istihdam alıyor.
ÇALIŞMA SÜRELERİ UZUN
Haftalık çalışma süresi OECD ortalaması 36.7 saatken, Türkiye’de haftalık çalışma süresi yasal olarak 45 saat olmasına karşın ortalama çalışma süresi 49 saatten fazla. Üstelik Türkiye’de 6.5 milyona yakın işçi haftalık 50 saatin üzerinde çalışıyor. Türkiye’deki işçilerin ezici çoğunluğu örgütsüz. Türkiye’de sendikalaşma oranı düşük, toplu sözleşme kapsamındaki işçi oranı ise daha da düşüktür. Ocak 2016 verilerine göre gerçek sendikalaşma oranı yüzde 9.9 iken toplusözleşme kapsamındaki işçi oranı yüzde 6.
İŞ CİNAYETİ YÜKSEK
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinin raporuna göre 2015 yılında en az 1730 işçi hayatını kaybetmiş. Bu veri raporda şöyle değerlendirilmiş: Durum gösteriyor ki Türkiye’de işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda yeterince ilerleme sağlanamamış. (İstanbul/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et