28 Nisan 2016 06:20

BM: Suriye'de son 48 saatte her 25 dakikada bir kişi öldü

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, son 48 saatte her 25 dakikada bir Suriyelinin öldüğünü, ateşkesin çökmek üzere olduğunu söyledi.

Paylaş

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, son 48 saatte her 25 dakikada bir Suriyelinin öldüğünü, ateşkesin çökmek üzere olduğunu, ABD ve Rusya'nın ateşkesin kurtarılması için en üst düzeyde bir girişimde bulunmaları gerektiğini söyledi.

Cenevre'deki Suriye görüşmelerine ilişkin BM Güvenlik Konseyi'ni telekonferans yoluyla bilgilendirdikten sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Staffan de Mistura, "Görüşmelerin bu turuna çatışmaların durdurulması anlaşmasının endişe verici derecede kötüye gitmesi nedeniyle gölge düştü. Görüşmeler sırasında her gün bir olay yaşandı. Daha birkaç saat önce Halep'in doğusunda bir hastaneye hava saldırısı düzenlendi ve son çocuk doktoru da öldürüldü. Birkaç gün önce Şam'da 15 kişi öldü, 30 kişi yaralandı ve öldürülen 15 kişiden 2'si güçlükle tahliye edilen kişilerdi. Dün Halep yakınlarında kendi hayatlarını riske atarak başkalarını kurtarmaya çalışan 5 kişi roket ya da hava saldırısında hayatını kaybetti. Son 48 saatte, her 25 dakikada bir Suriyeli öldürüldü, her 13 dakikada ise bir kişi yaralandı" dedi. 

Suriye'de taraflar arasında hala büyük görüş ayrılıkları olduğunu belirten Mistura, "Temmuz ayına kadar en az bir ya da iki tur görüşme daha olacak. Çatışmaların durdurulması anlaşması her an çökebilir ve kurtarılması gerek. Rusya ve ABD Şubat ayında yaptığı gibi çatışmaların durdurulması anlaşmasını tekrar hayata geçirmeli. Görüşmeleri Mayıs'ta başlatmayı planlıyorum ancak bir sonraki turun yeniden başlaması, çatışmaların durdurulması anlaşması, şiddetin azalması, Şubat ayındaki seviyeye tekrar geri dönerse anlamlı olur. Bu nedenle de ABD ve Rusya'ya en üst seviyede bir girişimde bulunmaları çağrısı yapıyorum. Ayrıca Uluslararası Suriye Destek Grubu ülkerinin bakanlar düzeyinde toplanması gerekiyor" diye konuştu. (CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Arkeolojik sit alanlarına yapı yapılmasının önü açıldı

SONRAKİ HABER

Bursa'da 'canlı bomba' saldırısıyla ilgili 4 ilde 15 gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...