27 Nisan 2016 05:26

Ücretsiz kreşler açılsın

Biz kadınlar 1 Mayıs’ta parasız eğitim, eşit işe eşit ücret, kadın cinayetlerinin ve çocuk istismarının olmadığı barış içinde dünya için alanlardayız

Paylaş

Çilem TEKALMAZ
Esenyalı/İstanbul

Merhaba Evrensel okurları,
Ben 15 yıllık evliyim ve bir kızım var ve ikinci çocuğuma hamileyim. Hamilelikten ötürü fazla hareket edemediğim ve yorucu olduğu için işten ayrılmak zorunda kaldım. Bahar temizliği için bir araya geldiğimiz kadın arkadaşlarımla yaşadıkları sıkıntıları yaklaşan 1 Mayıs’ı ve taleplerini konuştuğumuz sohbetimizi sizinle de paylaşmak istedim.
Leman, 6 yıllık evli ve 3 yaşında bir oğlu var. Çocuğunu bırakabileceği bir yer olmadığı için çalışamadığını söylüyor. Daha öncesinde birçok farklı alanda çalışmış. “Çalışmak istiyorum ama alacağım maaş ile kredi aidatlarını ödedikten sonra kalan para ile çocuğumun kreş masrafını bile zor karşılayabilirim” diyor.  Devlet okullarındaki kreşlerin 5 yaşın altındaki çocukları kabul etmediğini, belli bir ücret talep ettiklerini ve yarım gün olduklarını anlatırken “Eğer bir iş bulabilirsem günün geri kalan kısmında çocuğuma kim bakacak?” diye soruyor. 1 Mayıs talebi ise, kadınları eve hapsetmeye çalışan politikalara karşın kadınların daha çok çalışma hayatında olması ve ücretsiz kreşlerin açılması.
Selda, 12 yıllık evli ve iki çocuk annesi. Üniversiteyi kazanamadığı için tekstil sektöründe uzun süre sigortasız olarak çalışmış. Hamilelik sürecinde işten ayrılmak zorunda kalmış. Çocuklarla ilgilenirken iyice eve kapandığını şu an çalışmak istediğini fakat çocuklarını bırakacağı bir yer olmadığı için çalışamadığını söylüyor. 4+4+4 eğitim sistemi ile birlikte ev öğretmeni olduğunu çocuklara verilen ev ödevlerini annelerin yaptığını çocukların okulda yeterli eğitim alamadığını söylüyor. “Devlet eğitime daha çok bütçe ayırmalı” diye ekliyor.
Biz kadınlar bu 1 Mayıs’ta parasız eğitim, eşit işe eşit ücret, kadın cinayetlerinin ve çocuk istismarının olmadığı barış içinde bir dünyada yaşama talebimizi dile getirmek için alanlarda olacağız.

ÖNCEKİ HABER

Boğaziçi Köprüsü'nde intihar girişimi

SONRAKİ HABER

'Hakaret yok, politik bir eleştiri yaptık'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa