24 Nisan 2016 10:22

Kadın mahpuslara çıplak arama dayatılıyor

Antalya ve İzmir cezaevlerinde kadın mahpuslara 'ince-derin arama' adı altında çıplak arama dayatılarak, zorla genital bölgeleri kontrol ediliyor.

Paylaş

Antalya ve İzmir'de bulunan cezaevlerinde siyasi tutuklularla görüşen avukat Hakan Evcin, kadın mahpuslara "ince-derin arama" adı altında çıplak aramanın dayatıldığını aktardı.

Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi'nden İzmir Şakran Kadın Kapalı Cezaevi'ne sürgün edilen kadın müvekkilinin cezaevi girişinde zorla çıplak arama uygulamasına tabi tutulduğunu belirten Evcin, arama sırasında insanlık dışı uygulamaların yapıldığını vurgulayarak, "Müvekkilim zorla soyulduktan sonra ıkınması istenmiş, ardından da genital bölgesinde zorla ince arama yapılmış" dedi. Yapılan aramaların "detaylı arama" olarak adlandırıldığını dile getiren Evcin, bu uygulamaların özellikle ilk kez cezaevlerine giren tutuklulara yapılmasına dikkat çekti.

Antalya ve İzmir Şakran cezaevlerinde aynı uygulamaların mahpus ailelerine de uygulandığını söyleyen Evcin, özellikle Antalya cezaevlerinde çocuklarını görmeye gelen kadınların iç çamaşırlarına kadar arandığını anlattı. Mahkemesi devam etmesine rağmen sürgün edilen tutukluların da SEGBİS sistemini kabul etmemesiyle birlikte mahkemelere götürülüp getirilirken, çıplak aramanın yapıldığını ifade eden Evcin, "Bu şekilde tutsaklara SEGBİS'e çıkmaları dayatılıyor,  'Eğer siz SEGBİS'e çıkmıyorsanız bizde size bunu uygularız' demek isteniyor" diye devam etti. (Antalya/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Van Kitap Fuarı'nda Aram Yayınevi standına 2. baskın

SONRAKİ HABER

Diyarbakır'da 4 bin 960 eğitimciye grev soruşturması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...