24 Nisan 2016 08:45

Obama: Kara birliği gönderip Esad’ı devirmek hata olur

ABD Lideri Barack Obama, 'ABD, İngiltere ya da Batılı ülkelerin Suriye’ye kara birlikleri gönderip Esad rejimini devirmesi hata olur' yorumunu yaptı.

Paylaş

ABD Lideri Barack Obama, başta Suudi Arabistan olmak üzere Körfez ülkeleriyle Suriye ve İran politikaları nedeniyle gerilen ilişkileri düzeltmek üzere gittiği Riyad dönüşü gittiği İngiltere’de önemli açıklamalar yaptı. ABD Başkanı Barack Obama, Suriye’ye kara birliği gönderme seçeneğini dışladı.

Obama, BBC’ye yaptığı açıklamada, askeri çabaların tek başına Suriye’nin sorunlarını çözmeye yeterli olmayacağını belirterek, “ABD, İngiltere ya da Batılı ülkelerin Suriye’ye kara birlikleri gönderip Esad rejimini devirmesi hata olur” dedi.

Barack Obama, başkanlıktaki kalan dokuz aylık süresi içinde IŞİD’in yenilgiye uğratılmayacağını da kabul etti, “Ancak yavaşça, faaliyet gösterdikleri alanı daraltabiliriz” dedi.

İNGİLTERE’DE KONUŞTU
İngiltere’ye üç günlük bir ziyaret gerçekleştiren Obama, Suriye’ndeki “içler acısı ve çok karmaşık bir durumda” olduğunu söyledi ve sorunun basit bir çözümü olmadığını vurguladı.

ABD Başkanı, “Suriye’nin uzun vadeli sorunlarını çözmek için tek başına askeri çözüm - ve bizim kara birlikleri göndermemiz sonuç vermeyecek” diye konuştu.

Obama ABD öncülüğündeki koalisyonun “Rakka gibi yerlerde IŞİD’i hedef almaya devam edeceğini, ülkenin bu bölümlerini tecrit edeceklerini, Avrupa’ya yabancı savaşçı gönderen bu bölümlerini hapsedeceklerini” söyledi.

ABD Başkanı bunun için uluslararası toplumun bir geçiş sürecinde uzlaşmaya varabilmeleri için Rusya, İran ve ılımlı muhalif gruplar dahil tüm taraflara baskı yapması gerekeceğini savunarak, “Ama bu zor” dedi.

Mülakatta, “parlamentolarında Suriye’ye askeri operasyona onay vermeyip hâlâ ABD’nin bir şeyler yapmasını isteyen ülkeleri” eleştiren Obama “İkisi birden olmaz” diye konuştu.

Öte yandan Obama, dün Almanya’ya geçti. Hannover fuarının açılışına katılan Obama daha sonra da Başbakan Merkel ile biraraya geldi. Obama’nın Almanya ziyareti, sokağa çıkan on binlerce kişi tarafından protesto edilmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Gözaltına alınan Hollandalı gazeteci serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

Ümit Zileli, İzmir'de gözaltına alınıp serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...