21 Nisan 2016 08:21

Topuklu zararlı da babet değil mi?

Ayak bileğine, dize ve kalçaya zarar verdiği uzmanlar tarafından söylenen topuklu ayakabı yerine babeti tercih etmek ne kadar doğru.

Paylaş

Günümüzde birçok kadın, şık olmak için yüksek topuklu ayakkabılar giyiyor. Fakat bazı kadınlar, hem rahatlığı hem de şıklığı göz önünde bulundurarak babet giymeyi tercih ediyor. Peki, babetler sandığımız kadar rahat ve sağlıklı mı? Bunun cevabını Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Çağatay Öztürk verdi.

Özellikle son yıllarda moda olan ve rahat olduğu için birçok kadının tercihi olan babet ayakkabılar, uzun süreli kullanıldığı takdirde ayak bileği, diz, kalça ve omurgalarda anlam verilemeyen kronikleşmiş ağrılara neden olabiliyor. Her insanın ayak kavsinin farklı olduğunu bu nedenle bireylerin ayakkabı seçerken bu bilinç ışığında hareket etmeleri gerektiğini belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Çağatay Öztürk, “Babet kullanan birey, eğer düz taban değilse haftanın belirli günlerinde babet giyebilir. Fakat kişide düz tabanlık varsa ve tabanlık gibi bir destek kullanmıyorsa, babet de topuklu ayakkabı gibi ayak bileği, diz, kalça ve omurgada anlam verilemeyen kronikleşmiş ağrılara neden olabilir” dedi.

Öte yandan babetlerin topuklu ayakkabılar kadar ayak sağlığına zarar vermediğini fakat babetlerin de uzun süre giyildiğinde yürüyüşte şekil bozukluğu ve ayak tabanında yavaşlama gibi ayak deformasyonlarına da neden olabileceğini belirten Doç. Dr. Öztürk, babetlerin dış taban kısmının çok ince olduğu için zeminden gelen darbeleri de engelleyemediğinin altınını çizdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Spor ayakkabılarındaki en üst delik ne işe yarıyor?

SONRAKİ HABER

Muhabirimiz Faruk Ayyıldız'a attığı tweetten ceza verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...