11 Nisan 2016 08:40

Roman milletvekili Özcan Purçu: Romanlar ayrımcılık ve sosyal dışlanma ile boğuşuyor

CHP'nin Roman milletvekili Özcan Purçu, Romanların yaşadığı sorunlara dikkat çekmek için hazırladığı raporunda, Romanların yaşadığı sorunların temelinde ayrımcılık ve sosyal dışlanma olduğuna vurgu yaptı. Raporda çözüm önerileri de sıralandı.

Paylaş

Meclis'te Romanların ilk ve tek temsilcisi CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Dünya Roman Günü nedeniyle hazırladığı raporunda Romanların yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Romanların, toplumsal yaşamdan ekonomik yaşama kadar birçok alanda ayrımcılığa maruz kaldığı belirtilen raporda, yaşadıkları sorunlar maddeler halinde sıralandı. 

66 İLDE 5 MİLYON ROMAN VAR

Avrupa Konseyi’nin tahminlerine göre Türkiye’de 2 milyon 750 bin Roman olduğu, sivil toplum örgütlerine göre ise bu sayının 5 milyona yakın olduğu belirtildi. 81 ilde yapılan araştırma sonrası 66 ilde Romanların yoğun olarak yaşadığı tespit edildiğine işaret edilen raporda, “Türkiye’deki Romanlar; eğitim, istihdam, sağlık ve barınma gibi temel ekonomik-sosyal haklara erişimde zorluk çekmektedirler. Romanları hem risk altındaki gruplar bütünlüğünde hem de dezavantajlı gruplar özelinde değerlendirmek gerekmektedir” denildi.

ROMANLARA OKULLARDA AYRIMCI YAKLAŞILIYOR

Romanlar arasında okuldan ayrılma ve devamsızlık oranının yüksek olduğu kaydedilen raporda, “Yükseköğretime devam edebilen Roman çocuklarının sayısı ise oldukça azdır. Bazı okullarda Roman çocukları aynı sınıflarda toplayan ayrıştırıcı uygulamalarla adeta Roman sınıfları oluşturulduğu gözlenmiştir” ifadelerine yer verildi. 

Raporda, Romanların çoğunlukla niteliksiz, düzensiz ve güvensiz işlerde çalıştığı, sosyal dışlanma ve ayrımcılık nedeniyle istihdamda zorluklar yaşadığını ve bu nedenle yüzde 96’lık işsizlik oranıyla en tepedeki grup olduğuna dikkat çekildi. 

YAŞAM ALANLARI ÇADIR VE BARINAKLAR

Romanların yaşadığı sorunların temelinde ayrımcılık ve sosyal dışlanma sorunu bulunduğuna işaret edilen raporda, Romanlara yönelik toplumsal yargının da devam ettiğine dikkat çekildi. Ayrımcılığın Romanların yaşam alanlarına da yansıdığına işaret edilen raporda, Romanların yüzde 90’ının gecekondularda ya da çadır ve barakalarda yaşadığı belirtildi. 

EVLİLİK YAŞININ DÜŞMESİ CİDDİ BİR SORUNDUR

Erken yaşta evliliğe de yer verilen raporda, şunlar belirtildi: “Evlilik yaşının tüm Roman mahallelerinde düşük olması ve özellikle kız çocuklarının hamile kalması, çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getirmektedir. Roman ailelerin yoksulluğu ve işgücüne duydukları gereksinim çocukların özellikle kız çocuklarının ilköğretimden sonra eğitim almasını zorlaştırmaktadır. Roman kadınların neredeyse yüzde 80’inden fazlası okuma yazma bilmemektedir. Kız çocuklarının küçük yaşta evlendirilmesi Roman kadınları açısından en can alıcı sorun olarak durmaktadır. Romanlarda topluluk içinde yapılan evlilik ortalaması 13-18 yaştır.”

BAZILARININ NÜFUS CÜZDANI YOK

Raporda bir diğer dikkat çeken nokta ise Roman yurttaşlarının birçoğunda nüfus cüzdanları olmadığı için, sağlık hizmetlerine erişim konusunda zorlukla karşılaştığı, ücretsiz hizmetlerden dahi yararlanamadığı belirtildi. 

ERZAK, KÖMÜR BEKLEYEN İNSANLAR OLARAK GÖRÜLMEMELİDİRLER

Raporda, Romanların yaşadığı sorunlara çözüm önerileri ise şöyle sıralandı: “Devletin yardım temelli sosyal yardım anlayışı revize edilmeli ve sosyal devletin gereklerini yerine getirildiği mekanizma hayata geçirilmelidir. Romanlar sadece sosyal yardım ve erzak, kömür bekleyen insanlar olarak görülmemelidir. Kentsel dönüşüm yerinde iyileştirme odaklı planlanmalıdır. Çocuk yaşta evlenmeyi caydırıcı bilgilendirme toplantıları yapılmalı, çocukların eğitime yönlendirilmesi için özel destek programları oluşturulmalıdır.” (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Yunanistan'da işsizler, saldırı politikalarını 216 km'lik yürüyüşle protesto etti

SONRAKİ HABER

ÖHD’li avukatlar Demir ve Acinikli'nin serbest bırakılması talebi reddedildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...