10 Nisan 2016 18:18

Kapalı Gişe belgeseli büyük bir ilgiyle izlendi: Sinema sektörüne örgütlenme gerek

Paylaş

Türkiye sinema sektöründe filmlerin izleyiciye yeterli bir biçimde ulaşamaması ve dağıtım problemlerine değinen Kapalı Gişe belgeseli, Beyoğlu Sineması’nda gösterildi.

İstanbul Film Festivali'nde gösterilen filmi ayakta dahi izleyenler ardından gerçekleştirilen panele de katıldı.

Yönetmen Kaan Müjdeci, Onur Ünlü, sinemacılar Yamaç Okur, Serkan Çakarer, Funda Alp ve sinema yazarları Evrim Kaya, Şenay Aydemir, Cem Erciyes’in yönettiği panelde yaşadıkları sorunları, kendi çözümlerini anlattı, seyircilerin sorularını cevapladı.

Sinemaya dair bir malzeme sunmak ve sektör ile seyircinin kullanabilmesi için içerik ürettiklerini belirten Şenay Aydemir, sinema sektörüne ekonomik tarafına baktıklarını, diğer sektörler gibi sinema sektörünün de benzer sorunları yaşadığını ifade etti. Hızlı ve kuralsız büyüyen bir sinema sektörüne sahip olunduğuna dikkat çeken Aydemir, ticari açıdan bakıldığında başka sektörlerde yaşanan kuralsızlığın burada izin verildiğini söyledi.

‘SİNEMADA KONTROLSÜZLÜK SÜRDÜRÜLEMEZ HALDE’

Evrim Kaya, dikkatli birer izleyici olarak konunun muhattaplarından olduğunu söylerken film için sinemanın geçmişine baktıklarını ve Şener Şen’i örnek olarak ele alınca özellikle Eşkiya filmi dışında diğer filmlerin ağırlıklı olarak tv kanallarında gösterildiğini, milyonların izlediğini ancak bunun maddi olarak geri dönüşünün ne kadar olduğunu sordu. Bugün sinemada yaşanan kontrolsüzlüğün sürdürülemez hale geldiğini belirtti.

Mars Grup’un Koreli bir şirketin satın almasıyla bir tekelleşme yaşandığına dikkat çekilen panelde bireysel ve toplu bir biçimde örgütlenmenin önemine değinilen panelde dijitalleşme ve avm tipi yapıların bağımsız sinemanın dağıtımına büyük engel olduğu kaydedildi.

Türkiye'de sinema izlenme oranının çok az olduğu sonuçları çıkan anketlere bakılınca özellikle gençlerin sinemaya gitmesi gerektiği vurgulandı.

‘EMEK BAZLI FİLM ÖRGÜTLENMESİ LAZIM’

Yönetmen Onur Ünlü, soruna çare olarak özerk bir sinema kurulunun oluşması gerekiyor derken, Kaan Müjdeci toplanmanın çok uzun zaman aldığını bireysel müdahalelerin de olmasına dair konuştu. Yapımcı Funda Alp, “Eğer tabandan başlayacaksak emek bazlı bir film örgütlenmesinden başlanmalı” dedi. Kapalı Gişe’ye katkı sunanlardan Ekonomist Mustafa Sönmez, sadece sinema endüstrisinin sorunu olmadığını kültür aleminde yaşanan genel bir sorun olduğunu dile getirdi.

Panel soru cevap bölümüyle bitti. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

‘Sakin Kent’ HES tehdidinde

SONRAKİ HABER

Tarsus’ta mahalleyi tarayan polis 5 çocuğu yaraladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...