09 Nisan 2016 23:46

Rakamlarla Ukrayna ordusunun Donbass ‘Macerası’ - 4

Paylaş

Okay DEPREM

Donbass bölgesinde 2014 – 2016 yılları arasında aralıklar halinde süren Ukrayna İç Savaşı, on binleri bulan asker-sivil kayıpları ve sayısız yerleşim biriminin ciddi ölçüde zarar görmesi gerçeğinin dışında; Ukrayna Ordusu’nda harbin başından beri bitmek bilmeyen skandallar, yolsuzluklar ve adeta trajikomik denilebilecek hadiselerlede hafızalara kazındı. En az ordu kadar, onun en üstünde bulunan siyasi komuta kademesindeki Kiev yönetimi de, kendi tabirleriyle “Anti-Terörist Operasyonu (ATO)” boyunca; en resmi ağızlardan çıkan ve haddi hesabı olmayan tutarsız ve spekülatif açıklama, beyanat ve dahası ardı arkası kesilmeyen manipülasyon ve dezenformasyonlar ile de hem kendi halkı önünde hem de genel olarak dünya kamuoyu karşısında rezil oluyor ve tam anlamıyla komik duruma düşüyordu. Bu duruma;devlet başkanından, bakan ve milletvekillerine, genelkurmayın başındaki rütbelilerden, öne çıkan belirli tümen ve tugayların komutanlarına kadar hemen herkesin korkunç bir rüşvet, kanunsuzluk, yozlaşma ve ahlaksızlık batağına batmış olmasıekleniyordu.

GERÇEK DIŞI İFADE VE BİLGİ ÇARPITMA BOMBARDIMANI

Ukrayna’nın güneydoğusundaki çarpışmaların zirve yaptığı kritik anlarda, siyasilerin ve askeri kumandanların pek çoğunun konuşmalarıve yayınladıkları resmi bildiriler, yaşanmakta olan hakikatin neredeyse tam tersi istikametteydi. Örneğin, Debaltsevo’da Ukrayna birliklerinin etrafı tamamen sarılmış durumdayken ve ordunun günde yüzlerce kayıp verdiği bir süreçte; devlet başkanı PyotrParaşenko bir konuşmasına şunları söyleyebiliyordu: “Debaltsevo’da kuşatılmışlık olmadı. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri (VSU) şehirdeki bölükleriyle planlı, organize operasyonlarını sürdürmektedir.” Gene aynı sıralarda genelkurmay başkanı V. Mujenko ise ordunun tartışmasız en büyük zayiatı verdiği cepheyle ilgili olarak“Debaltsevo Kazanı tüm savaş boyunca en başarılı operasyondur.” diyebiliyordu. Bu iki cümleye tuz biber eken bir başka demeç de iç işleri bakanı danışmanı Z. Şkiryak’tan geliyordu: “Debaltsevo yönünde herhangi bir kuşatılma durumu söz konusu değildir!”...  

ZAFER FAKİRİ ANCAK GENERALLER ZENGİNİ ORDU

2015’in eylül ayında Ukrayna ordusunun resmi mevcudu en fazla188.000 kişiye ulaşacaktı. Buna rağmen, başkomutan konumundaki Paraşenko henüz aynı yılın ocak sonlarında yayınladığı bir emirle ordudaki general ve amiral sayısını 121’den 201’e çıkartarak tam tamına % 60 oranında arttırıyordu. Bu şekilde de VSU’da her 935 askere karşılık 1 general düşmüş oluyordu. Bir generalin, ikramiye ve ödenekler haricinde ortalama maaşının 100.000 Grivna civarında olduğu (1 TL. = 9 Grv.)orduda erbaşlar 1500 Grivna, teknisyenler ise en fazla 4000 Grivna tutarında aylık ücret almaktalar. Bu şekilde de VSU’da bir general ile erbaşın aylıkları arasındaki fark 65 kata kadar çıkmış oluyor. Öte yandan Ukrayna Savunma Bakanlığı’nda, gelirlerinde yolsuzluk yaptıkları tespit edilenlerarasındaöncelikle savunma bakanıS.T. Poltarak, birinci yardımcısı İ.S. Rusnak, bir diğer yardımcı Yu. V. Gusev, yardımcı korgeneral İ.V. Pavlovskiy, bakanın Avrupa ile entegrasyondansorumlu yardımcısı İ.A. Dolgov ve yardımcı tümgeneral A. V Dublyan’ın adlarıgeçerken; bütün bu kişilere bağlı tam 35 departmanın istisnasız hepsinde de rüşvet, adam kayırma ve sahtecilik şeklinde bir dolu, görevi ve yetkiyi kötüye kullanma vakası tespit edilmişti.Poltarak’ın aylık maaşı 464 bin Grivna’yı bulur ve bankada 1 milyon 200 bin doları bulunurken,genelkurmayın personelden sorumlu komutanı korgeneral İ.Varonçenko’nun aylığı 390 bin Grivna’ya ulaşıyor, askeri deniz filosunun başkomutanı SergeyGayduk ise Ukrayna devletinden her ay 361 bin Grivna kadar bir gelir elde ediyordu.Pavlovskiy’nin, bir takım entrika yollarıyla, devlet silah siparişlerini kendisine bağlı bir takım şirketlere dağıttığıortaya çıkarken,Gusev’in de, VSU’nun gereksinim duyduğu askeri malzemeyi şişirilmiş fiyatlarla aldırdığı açığa çıkıyordu. Bunlara benzer bir diğer skandal ise,genelkurmay başkan yardımcısı korgeneral V. N. Kolesnik’inordudaki subayların daha yüksek askeri rütbelere atanması işlemlerini kişisel olarak bizzat kontrol ettiğinin anlaşılmasıyla yaşanacaktı. Aynı Kolesnik, eşi için İspanya’da bir villa alırken, kendialtına dabusiness-klas bir yat çekecekti!

SAHTE MADALYALAR VE RAKAMLAR ARASI OYUN

Ukrayna Savunma eski Bakanı albay V.V. Geletey’i, ordunun “İlovaysk Kazanı”ndaki ağır yenilgisinin en büyük sorumlusu olarak gören tabur komutanları devlet başkanından, kendisini cezalandırmasını talep ederken, Paraşenko ise tam tersine albayı “Bagdan Xmelnitskiy Madalyası” ile ödüllendirecekti. Orduda bir dönem istenmeyen adam haline gelen Geletey, zorunlu emekliliğinden sonra, makamında edindiği “birikimlerle”Büyük Britanya’nınLincolnshireKontluğu’nda kendisine23 milyon sterlin değerinde bir malikâne satın alıyordu. Ahlaksızlık çamuruna iyiden iyiye batan VSU’nun komuta kademesi,kayıp bilançosuna dair yayınladığı mesnetsiz rakamlarla da fazlasıyla alay konusu olmaya adaydı. İlovaysk Cephesi’nde verilen 1000 ölüyü 366, 1670 yaralıyı 429, esir alınan 600 kişiyi 128 ve kaybolan 2000 kişiyi de158 olarak göstermekte mahzur görmeyecekti Kiev Yönetimi.

PARAŞENKO’NUN ‘HAYALİ RUS ORDUSU’YLA ALAKALI SAYILARI

Ukrayna’nın “çikolata kralı” lakaplı, eski ve yeni oligarkı devlet başkanı Pyotr Paraşenko’nun Kırım’ın Rusya Federasyonu’na dönmesinden ve ülkede savaşın ortaya çıkmasından beri “Batı’yı ikna etmek hatta bir nevi kışkırtmak adına dilinden düşürmediği argümanlarından birisi ülkedeki Rus düzenli ordusunun varlığıydı. Sarhoş vaziyette kameraların karşısına çıkma gibi vukuatları da bulunan Paraşenko’nun, ülkedeki hayali Rus birliklerinin sayısına dair farklı tarihlerde verdiği rakamlar şu şekildeydi: 2015 Mayıs ortasında Alman ZDF televizyonunun röportajında: 11.000, 2015 başlarında Verhovnaya Rada’da yaptığı bir konuşmada: 8000, Temmuz 2015’de İtalyan Corriere Della Sera Gazetesi’ne verdiği bir mülakatta: 200.000. İşin daha da ilginç tarafı, aynı tarihlerde ülkenin yeni savunma bakanının konuya ilişkin 42.500 asker + 558 tank verilerini telaffuz etmesiydi.

Sürecek...

ÖNCEKİ HABER

Değinmeler

SONRAKİ HABER

Sevgili Metin durumumuz budur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...