03 Nisan 2016 00:06

JIYAN TV Zazakî yayına başladı

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

İki yıldır Kurmancî ve Türkçe yayın yapan JIYAN TV 21 Mart itibariyle Zazakî yayına başladı. İlk etapta Zazakî 10 program, 2 haber bülteni ve 2 haber-analiz programı şeklinde başlayan yayının önümüzdeki günlerde ağırlıklı olarak Zazakî yapılması planlanıyor.

Merkezi Diyarbakır’da bulunan JIYAN TV UNESCO’nun kaybolan diller listesinde yer alan Zazakî ile yayına başladı. JIYAN TV Yayın Koordinatörü İbrahim Aslan, Kürtçe yayın yapan kanallarda Zazakî ile yapılan yayınların az olduğu eleştirilerinin yapıldığını belirterek şunları söyledi: “İzleyicilerimiz tarafından bu eleştiriyi sık sık alıyorduk. UNESCO’nun kaybolan diller listesinde yer almasını ve gelen eleştirileri de göz önüne alarak Zazakî yayın yapmanın gerekliliğine karar verdik. Çünkü Kürtçenin diğer üç lehçesi Goranî, Soranî ve Kurmancî kendilerini artık var edebiliyor. Birçok kanalda yayın yapılıyor. Bizde Zazakî yayın yapmaya karar verdik.”

‘OLUMLU TEPKİLER ALDIK’

İlk kez bu kadar kapsamlı bir Zazakî yayın yapıldığına da dikkat çeken Aslan, “İlk yapıldığı için tabii ki çok zahmetli bir iş. 5 programla başlamak bile çok fazla sınırları zorlamayı gerektiriyordu ama biz 10 programla başladık. Şu an yaptığımız yayınımızın yüzde 60-70’i Zazakî. Alacağımız eleştirilere göre bu oranı yüzde 80’e kadar çıkarmayı hedefliyoruz” dedi. Zazakînin geniş bir coğrafyayı kapsadığını söyleyen Aslan şunları dile getirdi:”Ama Zazakîye hakim montajcı, sunucu bulmak kolay değil. Sunucularımızın çoğu ilk defa Zazakî ekrana çıkıyorlar. Bu alanında yetişmiş profesyonel bir kadro yok. Buradaki birçok teknik işlerde Kurmancî bilen arkadaşlarımız çalışıyor. Biz kendi kadromuzu yetiştirebilir miyiz, diye bakıyoruz bir yandan da. Çünkü böyle bir yayın yapmak bir ihtiyaçtır. On gündür yayın yapıyoruz ama profesyonel yayıncılığın gerisine düşmediğimizi yayıncı dostlardan aldığımız öneri ve eleştiriler üzerine fark ettik.”  Olumlu tepkilerin ağırlıkta olduğunu anlatan Aslan, “Bölgede birçok yerde yayına başladığımız gün herkes oturup izlemiş. Ki biz şu an için yüzde 100 Zazakî yayın yapan bir kanal değiliz ama sosyal medyadan ‘İlk kez bir kanalımız oldu’ mesajları aldık” dedi.

‘BİR DİL ÖLÜRSE KÜLTÜR DE ÖLÜR’

Dilin kültürle doğrudan bir bağlantısı olduğunu ifade eden Aslan şunları söyledi: “Bazı çevrelerden Zazakînin Kürtçenin lehçesi olmadığına yönelik eleştiriler yapılsa da, biz bu lehçe ile yayın yapıyoruz. Kürtçenin lehçesi olup olmadığı dil bilimcilerin ilgilendiği bir konu. Esas aldığımız şey yalnız Zazakînin değil kaybolma riski olan bütün dillerin yaşaması gerekliliğidir. Hemşince ve Lazcanın da yaşamasını önemsiyoruz. Biz kendi bulunduğumuz alanda bunu yapabiliyoruz. Herkesin kendi dilini ve bütün dilleri koruması gerekir. Bizim temel aldığımız slogan ‘Her ot kendi kökünde yeşerir’ her toplumun, ulusun, ırkın kültürü kendi diliyle aktarılır. Eğer o dil ölürse o kültür de ölür. Bu perspektifle yayın yapıyoruz.”

ÖNCEKİ HABER

Suriye ordusu, Karyateyn'e girdi

SONRAKİ HABER

Kapıların dışında kalmamak için savaşa hayır de

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...