30 Mart 2016 00:56

3 Aylık Marmara Bölgesi cezaevi raporu açıklandı: Tekmil vermeyene telefon görüşmesi yok

ÖHD ve TOHAV üyesi avukatlardan oluşan Cezaevi İzleme Komisyonun raporuna göre, telefon görüşmesinde tekmil vermeyen tutukluların görüşme yapması engelleniyor.

Paylaş

Cansu PİŞKİN
İstanbul

7 Haziran seçimlerinden bu yana yürütülen savaş politikaları dışarıda olduğu kadar hapishanelerde de uygulanıyor. 

Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) ile Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı (TOHAV) üyesi avukatlardan oluşan Cezaevi İzleme Komisyonu tarafından 1 Ocak - 27 Mart 2016 tarihleri arasında Marmara Bölgesi’nde bulunan cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri rapor haline getirildi. Bolu, Düzce, Edirne, Gebze, Kocaeli, İstanbul, Tekirdağ cezaevlerinde yapılan incelemeler ve bire bir görüşmelerden sonra hazırlanan rapor, tutuklular üzerindeki keyfi hak ihlallerinin sistematik hale geldiğini gözler önüne seriyor. 

Rapora göre, cezaevinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin ilgili kurumlara başvuru yapan tutuklulara, disiplin cezası veriliyor, cezaevi idaresine yaptıkları başvurular kapsamında verdikleri dilekçeler işleme geç konuluyor, haftalık telefon görüşmelerinde ‘askeri tekmil’ uygulaması dayatılıyor, uymayanların telefon görüşmeleri kesiliyor. Bazı cezaevlerinde özellikle havalandırma ve yatma yerlerine 24 saat izleme yapan kameralar takılıyor.

KİTAPLARA EL KONULUYOR

Haziran ayından bu yana sıklaşan ani ve keyfi aramalar sonucunda mahkumların cezaevinin görüldü damgası bulunan yazışmalarına ve kitaplarına el konulduğu, açılmış olan kursların çeşitli bahanelerle kapatıldığı, ortak alana çıkarılmadıkları ve aylarca revire götürülmedikleri de raporda yer alan bilgiler arasında. 

Rapora göre; 15 Ağustos 2015 tarihinde Türkiye genelindeki birçok hapishanede tutuklu veya hükümlü olarak bulunan PKK ve PAJK’li tutukluların, Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecridin kaldırılması, YPG ve YPJ’lilerin cenazelerinin sınırdan içeri girişlerinin engellenmemesi ve bölgede devam eden askeri ve siyasi operasyonların sona ermesi için başlatılan “süresiz-dönüşümlü” açlık grevinin ardından yaşanan hak ihlalleri sayısı arttı. 

Rapora göre, tutuklular cezaevi idaresine açlık grevine başlayacaklarını açıkladıklarında suları kesildi. Daha önce yapılan açlık grevlerinde vitamin ve meyve sularının idare tarafından verildiğine dikkat çekilen raporda, son açlık grevinde bunun yapılmadığını ve tutukluların bu ihtiyaçlarını kendi imkanlarıyla sağladığı belirtildi. Raporda, açlık grevini devreden tutukluların sağlık durumlarının daha kötü hale gelmemesi için talep ettikleri sıvı ve gıdanın cezaevi idaresi tarafından verilmediği de yer aldı. 

Rapora göre, tutuklu ve hükümlülerin sağlık hakkının tanınması ve kullanılmasına ilişkin ihlaller ile sağlık hakkına erişimin engellenmesi alanlarında da çok sayıda hak ihlali yaşandı.

AİLELERE ÇIPLAK ARAMA DAYATILIYOR

Raporda, mahkumların ailelerinin de birçok hak ihlaliyle karşılaştığına dikkat çekildi. Buna göre, yakınlarını ziyarete gelen ailelere üst araması sırasında elle arama dışında çıplak arama yapılmak isteniyor. Bebekler çırılçıplak soyularak aranıyor, ailelere sözlü ve fiziki taciz uygulanarak görüşmeye girmeleri engellenmek isteniyor. Özellikle eş görüşmeleri için gelenlere rencide edici arama yapılıyor. Raporda, özellikle siyasi tutuklular, sevk talepleri olmadığı halde 2015 yılında ailelerinin yaşadıkları şehirlerden binlerce kilometre uzaktaki şehirlere sevk edilerek tecrit içinde tecrit yaşıyorlar. 

ÇAKICI’YA ÖZEL MUAMELE İDDİASI

Cezaevi İzleme Komisyonunun Edirne Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumundaki mahkumlarla yaptığı görüşmeye göre, siyasi tutukluların revir, spor ve kütüphane hakları engellenirken, aynı cezaevinde kalan ‘Mafya Lideri’ Alaattin Çakıcı’ya ise özel muamele yapılıyor. Raporda yer alan iddiaya göre, “Çakıcı’ya özel TV ve müzik kanalı açılırken cezaevinin yüzde 80’inin istediği kanallar verilmiyor. Çakıcı’nın havalandırılması sürekli açık tutulurken diğer tutuklulara her gün sudan sebeplerle soruşturmalar açılıyor. Sohbet, spor ve kütüphane hakları engelleniyor. 

ÖNCEKİ HABER

Bakan Bozdoğ’a zaman aşımı sorusu

SONRAKİ HABER

Haber Nöbeti 8 haftayı tamamladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...