27 Mart 2016 02:57

Rakamlarla Ukrayna ordusunun Donbass ‘macerası’ -2

Paylaş

Okay DEPREM

2014 yazının temmuz ayına gelindiğinde Donbass’ta savaş iyice kızışmış, bölgenin neredeyse her noktasına sıçramıştı. Ukrayna yönetiminin “Anti-Terör Operasyonu (ATO)” olarak adlandırdığı harp boyunca en şiddetli ve kanlı çarpışmaların cereyan ettiği cephelerin başında, Donbass’ın en yüksek noktası sayılan ve aynı zamanda yörenin en meşhur 2. Dünya Savaşı anıt parkına ev sahipliği yapan “Saur-Magila” geliyordu. Takvimler 3 Temmuzu gösterdiğinde Ukrayna ordusuna bağlı Azov (Azak) Taburu’nun söz konunu müstahkem mevkiye yönelik gerçekleştirdiği hücum tam anlamıyla hüsranla sonuçlanacak ve adı geçen tabur ölü ve yaralı toplam 80 kayıp verecekti. Bu tarihten tam on gün sonra Ukrayna birlikleri bu yenilginin adeta rövanşını almak istercesine, halen halk milislerinin kontrolü altında olan Lugansk kentini geri almaya dönük ilk büyük çaptaki saldırıyı başlatır. Başarısızlıkla sonuçlanan bu ilk girişimin faturasını gene en başta siviller ödeyecek; 30’dan fazla Lugansk’lı hayatını kaybederken, 50’yi aşkın kişi de yaralı olarak bu baskından kurtulabilecekti.

UÇAK DÜŞÜRME İLE DORUĞA ÇIKACAK KANLI BİR TEMMUZ

17 Temmuz, Donbass’taki savaşın başından bugüne değin belki de tek günde en fazla kişinin yaşamını yitirdiği gün olarak tarihe geçecekti. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı “BUK” kod adlı “156 ZRP Uçaksavar Sistemi”nden fırlatılan füzenin, Malezya Havayolları’na ait Boeing-777 / MN-17 tipi sivil yolcu uçağını Lugansk eyaletinin hava sahasında vurması sonucu, o anda uçuşta bulunan 298 kişinin tamamı hayatını kaybeder. Ertesi gün Kiev’e bağlı güçlerin Lugansk’ı zapt etmek üzere yaptıkları ikinci teşebbüs ve ondan da sadece 3 gün sonra bu kez Donetsk’e girmek amacıyla düzenledikleri ardışık topyekûn hava ve kara saldırıları neticesinde 100’den fazla sivil ölecek ve dahası bini aşkın kişi de evsiz kalacaktı. Aynı ayın sonuna gelindiğinde Ukrayna askerleri, harbin başından beri ilk defa tahrip gücü çok yüksek “Toçka-U” (U Noktası) ismindeki operatif-taktiksel roketleri devreye sokuyor, bunları Lugansk kentindeki sivil yerleşim birimlerine dönük kullanmaya başlıyordu.

SAVAŞIN DÖNÜM NOKTALARINDAN: ‘İZVARİNSKİY KAZANI’

Takip eden ağustos ayında her iki cumhuriyette de giderek kitleselleşen halk milislerinin hem askeri hem de moral üstünlükleri katlanıyor ve Ukrayna Silahlı Güçleri’ne verdirdikleri kayıplar artık binlerle ifade edilir hale geliyordu. 7 Ağustos günü Lugansk vilayetinin Rusya sınırına oldukça yakın ve sonradan “İzvarinskiy Kazanı” olarak anılacak mahalde Ukrayna generallerinin imza attığı ölümcül stratejik hataların bedelini, 79. Hava İndirme Tugayı; 24, 28, 51 ve 72 No’lu özel mekanize tugaylar ile özel kuvvetlere bağlı 3 adet alay, Donbass partizanları tarafından bütünüyle kuşatılarak ödemek zorunda kalacaktı. Ukrayna birlikleri bu blokaj sonunda savaşta o güne kadar tek seferde verdikleri tartışmasız en büyük zayiatı verir: 4 binden fazla ölü ve yaralı; kullanılamaz hale getirilen 26 adet tank, 144 tane zırhlı piyade muharebe aracı ile 29 adet kundak motorlu topçu sistemi ve çok namlulu roketatar. Öte yandan bu muazzam bilançoya, Ukrayna ordusundan Donbasslı partizanlar safına geçen 200 kişi ve Rusya Federasyonu’na siyasi sığınma talep eden 500 civarında Ukraynalı er ve subay eklenecekti…

ÜST ÜSTE GELEN DEVASA CAN VE MÜHİMMAT KAYIPLARI

Ağustos ayının ortalarında; Ukrayna ordusunda yaşanan ihmallerin, skandalların ve olağanüstü insan, mühimmat ve teçhizat kayıplarının ardı arkası kesilmemeye başlar. Bunun ilk büyük örneği 15’inde yaşanır. Lugansk’ın banliyölerinden birinde, “Gorin Taburu ” ATO Komutası tarafından sinyalsiz bırakılarak adeta boşluğa atılır. Hemen ardından ise adı geçen tabur, bölge milislerinin elindeki çok namlulu roketatarlardan açılan ateşle tamamen yok edilir Bu olaydan 3 gün sonra “Faşçyovka” ismindeki ufak yerleşim biriminde, Donetsk’i tamamen ablukaya alma girişimi esnasında Ukrayna birlikleri arasında meydana gelen hareket ve iletişim tutarsızlığı dolayısıyla 80. Hava İndirme Tugayı DNR halk milislerince bütünüyle sarılıp imha edilir. Gene aynı tarihte, Ukrayna kuvvetlerini benzer bir akıbet bu sefer Saur-Magila’da bekliyordu… 30. Mekanize Tugayı da aynı şekilde kuşatılarak ortadan kaldırılır.  

İKİNCİ BÜYÜK KIRILMA: ‘İLOVAYSK KAZANI’

23 Ağustos günü, Ukrayna ordusunun ölümcül silahlarından olan operatif-taktiksel roket sistemi “Toçka-U” bu sefer Lugansk bölgesinde yer alan “Ravenki” adlı minik şehre yönünü çevirecek, Ukrayna askerleri buradaki sivil hedefleri vurmaya girişecekti. Aradan çok değil, yalnızca 3 gün geçtikten sonra Ukrayna ordusunun yaşayacağı ikinci büyük askeri kırılmaya sıra gelir. Donetsk eyaletindeki demir yollarının kesişim noktası üzerinde bulunan İlovaysk kasabası çevresinde, Ukrayna ordusu generallerinin üst üste yaptığı stratejik hatalar neticesinde 4 bin kişiden fazla asker, milislerce çember içine alınır. Bin kadarı öldürülür, bin 670’i yaralanır, 600 kişi esir alınır ve de tam tamına 2 bin kişi de kayıptır. Azov Taburu komutanı A. Beletskiy bu trajedi ile alakalı olarak sonradan: “ ‘İlovaysk Kazanı’, ATO sınırlarında Ukrayna güçlerinin tüm askeri harekâtları arasında en sert yenilgi olmuştur.” açıklamasını yapacaktı. Artık vakit Eylüle doğru yani 1. Minsk “Ateşkes” Anlaşması’nın imzalanacağı tarihe doğru yaklaşırken, Ukrayna kuvvetleri peşi sıra birkaç yerleşim noktasından geri çekilmek zorunda kalır…

Sürecek…

ÖNCEKİ HABER

Edebiyatın mizah defterinde kayda geçsin…

SONRAKİ HABER

Evrenin plastik poşeti; insanoğlu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...