17 Şubat 2011 19:05

Sincan’da işçiler işçi sağlığı ve iş güvenliğini tartıştı

SİNCAN Organize Sanayi Bölgesi’nde çalışan işçiler işçi sağlığı ve iş güvenliği sorunlarını tartıştılar. Bir süre önce gerçekleşen sendikal konferanslara katılan işçiler  OSTİM’de gerçekleşen ve 20 işçinin ölümü çok sayıda işçinin yaralanması ile sonu&ccedi

Sincan’da işçiler işçi sağlığı ve iş güvenliğini tartıştı
Paylaş
Gökhan Çelik

SİNCAN Organize Sanayi Bölgesi’nde çalışan işçiler işçi sağlığı ve iş güvenliği sorunlarını tartıştılar. Bir süre önce gerçekleşen sendikal konferanslara katılan işçiler  OSTİM’de gerçekleşen ve 20 işçinin ölümü çok sayıda işçinin yaralanması ile sonuçlanan patlamalardan sonra işçi sağlığı ve iş güvenliği konulu bir toplantı yapma kararı almışlardı.
Eğitim-Sen 4 Nolu Şube’de önceki gerçekleşen toplantıda konuşan Sosyal-İş Sendikası uzmanı Onur Bakır iş kazalarının ve ölümlerin patronların kâr hırsından ve alınması gereken önlemlerin alınmamasından kaynaklandığının altını çizdi. Sorunun çalışan işçilerin eğitimsizliğinden ve dikkatsizliğinden ibaretmiş gibi gösterilmek istendiğine değinen Bakır “Patronlar sorumluluğu kendi üstlerinden atmak ve sorunun kaynağının görünmesini engellemek için meseleye böyle yaklaşıyorlar” dedi. Bakır ayrıca işçi sağlığı kavramının yalnızca kaza geçirmemiş olmakla açıklanamayacağını, işçinin biyolojik, psikolojik ve sosyal olarak iyi olması halinin sağlıklı olmak anlamına geldiğini vurguladı.
Toplantıya katılan işçiler de işyerlerinde yaşadıkları sorunları anlatarak çözüm yollarını tartıştılar. İş yeri hekimlerini bile doğru düzgün göremediklerini belirten bir işçi “Denetimler yapılmıyor. Eğitim adı altında yarım saat, bir saat bir şeyler anlatıyorlar, arkası gelmiyor” dedi. Fabrikalarında işçi sağlığı birimlerinin olmadığını söyleyen bir başka işçi ise “Kağıt üstünde ben işçi temsilcisiyim, ama kimsenin bize bir şey sorduğu yok. Her şeyi kafalarına göre yapıyorlar” dedi.
Daha önce Yiğit Akü’de çalışmış olan bir işçi ise fabrikanın aşçısında bile kurşun zehirlenmesine rastlandığını söyledi. “Bizim sağlığımızın bir önemi yok. Patronlar paraya önem veriyorlar” diyen işçiler, işçi sağlığına ilişkin bir broşür hazırlayarak yaygın olarak dağıtılmasına karar verdiler.
Toplantıda ayrıca sendikaların ve işçi sınıfının tarihinin konuşulacağı yeni bir toplantı yapılmasına, organizedeki çeşitli fabrikalardan haber toplanarak Evrensel gazetesine haber yapılmasına karar verildi. (Ankara/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Köylüler ‘elektrik hırsızlığı’ suçundan mahkemelik

SONRAKİ HABER

‘Dilovası’na atılan atıklar tehlikeli’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...