15 Mart 2016 03:38

Adana’daki TEKEL fabrikasının yeri AVM olacak

Paylaş

Halil İmrek
Adana

Adana’da 43 bin 525 metrekarelik TEKEL Sigara Fabrikası yerine 3 AVM yapılacak. 
Uğrunda uzun süre direnişler yapılarak satılmasına karşı çıkılan TEKEL Adana Sigara Fabrikası, 2008 yılında yapılan ihale sonucu arsaları ile birlikte Amerikan şirketi British American Tabacco (BAT) şirketine satılmıştı. BAT tarafından 3 Aralık 2014’te de Esas Gayrimenkul şirketinin sahibi Kazım Köseoğlu’ya satıldı. Adana Tekel Sigara Fabrikasının yeri çarşı merkezine yakın bir bölgede bulunuyor. Sigara Fabrikası, kent merkezinden geçen D-400 karayoluna paralel 40 dekarlık alan üzerinde kurulu. 

TEKEL Sigara fabrikasının yerine şimdi 3 ayrı AVM  yapılması planlanıyor. Fabrikanın yerine 2014 yılında inşaat yapılmak istenmiş ancak imar ile ilgili problemler çıktığı için bugüne ertelenmişti. Daha sonra meclis kararı ile bu durum değiştirildi. Kazım Köseoğlu, 1/1000’lik imar uygulamasında DOP (Düzenleme ortaklık payı) kesintisi yapılmasını istemedi. Sonuç Köseoğlu’nun isteğine uygun oldu. Yani kesinti yapılmadan Seyhan Belediye Meclisinden geçti. Kazım Köseoğlu bunu üzerine arsaya AVM yaptırmak için harekete geçti. 43 bin 525 metrekarelik arsa üzerine AVM projesi oluşturuldu. 

TEKEL’İN 6 FABRİKASI VARDI

TEKEL sigara fabrikaları, 2008 yılında 1 milyar 720 milyon dolara Amerikan şirketi British American Tabacco’ ya (BAT) satılmıştı. TEKEL’in altı sigara fabrikası vardı. Özelleştirme esnasında Samsun, Tokat, Malatya, Adana, Maltepe, Bitlis Sigara fabrikaları ile birlikte arazileri de satılmıştı. O dönem fabrikaların satıldığı rakam TEKEL’in sadece iki sigara fabrikasının üç yılda yapacağı kâra denk düşen bir para karşılığıydı. Ayrıca fabrikaların arsa değeri satış bedelinin birkaç katıydı. 

KAZIM KÖSEOĞLU KİMDİR?

Kazım Köseoğlu Sabancı ailesinin bir mensubu. MARSA’nın eski genel müdürlerinden Aziz Köseoğlu ile Şevket Sabancı’nın kızı Sıdıka Sabancı’nın oğlu. Kazım Köseoğlu Esas Gayrimenkul’ün yönetici ortağı. Esas Gayrimenkul Holdingde büyük pay Pegasus Havayollarının ve Pegasus denince akla Ali Sabancı geliyor. Sabancı Holding, tekstil krizinden sonra kapanan ve atıl durumda olan fabrikaları da alışveriş merkezi yapıyor. 

ÖNCEKİ HABER

İhvan içindeki büyük bölünme

SONRAKİ HABER

Diyarbakır'ın Bağlar İlçesi'nin 1 mahallesinde sokağa çıkma yasağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa