06 Mart 2016 04:53

Zehirli yaşamda zehirsiz ev

Paylaş

Gözde TÜZER

“Biz temizlediğimizi zannederken aslında kirletiyoruz, hastalanmaktan korktuğumuz için yaptıklarımızla hastalığa zemin hazırlıyoruz, sağlıklı olmamızı sağlayan canlıları da öldürüyoruz. Peki çözüm mümkün mü?” 

Bunları elbette ben demiyorum. Ben de ‘zehirsiz bir ev’in nasıl olabileceğini yeni öğrendim zira. Bunu Mercan Yurdakuler Uluengin’in “Zehirsiz Ev-Yaşamımızdan zararlı kimyasalları eksiltmenin basit yolları” kitabının önsözünde Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Güneşin Aydemir diyor. Mercan Yurdakuler Uluengin ise “Zehirsiz Ev”in ne olduğunu anlatıyor: “Geçici bir süreliğine kirden, mikroptan arındırılan yüzeylerin madde tabakalarıyla kaplanmadığı bir evdir.”

HER ŞEY ‘MERCİMEK’LE BAŞLADI 

Zehirsiz Ev gündelik yaşamımızda düzenli olarak kullandığımız zararlı kimyasalların sayısını olabildiğince eksiltme yönünde bir girişim. Zehirsiz Ev macerası önce Mercan Yurdakuler Uluengin’in “Mercimek” adlı kişisel bloğuyla başlıyor. Uluengin kitapta şöyle anlatıyor: “Ürün deşifre etmek ve alternatif içerikler araştırmak duble annelik yaşamımın sürpriz hobilerinden oluverdi.” 2012’deyse Mercimek “www.zehirsizev.com”a dönüşüyor ve Uluengin’in organik, katkısız, koruyucusuz, doğal, ekolojik bilmecesinin yanıtlarını bulabildiği bir mecra haline geliyor. 

Buraya kadar her şey güzel. Zehirsiz ev içinde kimyasallların, katkı maddelerinin, koruyucuların olmadığı bir ev haline geliyor. Soruyu duyar gibiyim. “Eeee temizlik ne olacak?” İşte kitapta tüm temizlik ürünlerinin evde yapılabileceğini gösteren tarifler var. Daha az para ve zaman harcayarak, daha temiz bir hayat sürebileceğimizi anlatan tarifler... Ev temizliğinden, kişisel bakıma, anne ve bebek bakımından, sağlığa, gıdaya kadar kimyasal zehirlerden nasıl korunabileceğimizi anlatıyor kitap bizlere. 

Çamaşır sularına, deterjanlara, ciflere onlarca lira harcayan, sadece para değil zaman harcamanın ve fiziksel yorgunluğun da cabası haline geldiği, tüm ürünlerin içinde katkı maddelerinin bulunduğu bir zamanda kitaptaki tarifler ilaç gibi geliyor. 

EVDE CİF YAPMAK MI?

Kitabın ev temizliğiyle ilgili bölümünde onlarca tarif var. Çamaşır deterjanından, makine parlatıcısına, güve kovucuya kadar pek çok tarif bulunsa da benim en çok dikkatimi çeken “Bulaşık Makinesi için Koku Giderici” oldu. Zira kitapta da yazdığı gibi parfümlerin bir çoğunda çok ciddi uyarılar oluyor. “Çocuklardan uzak tutun” “Hamilelerin bulunduğu ortamda kullanmayın” “Doğrudan solumayın” vb. Ancak tüm bunlardan sadece sıkılmış yarım bir limonla kurtulmak mümkün. Limon kabuğunu makinenizin çatal bıçak sepetine koyup, birkaç yıkamada bir değiştirirseniz, bulaşıklarınızın ne kadar güzel koktuğunu fark edeceksiniz.
Evle ilgili malzemelerden bir diğeri ise “Ovma Kremi” Aslında hepimizin bildiği cif’i evde yapmak mümkün. 1 bardak karbonat, 2 yemek kaşığı arapsabunu ve 5-10 damla lavanta yağı (isteğe bağlı) cif yapmak için yeterli. Karbonatla arapsabununu bir kapta karıştırarak macun kıvamına getirin ve üzerine lavanta yağını ekleyin.

DENİZ TUZUNDAN PEELİNG 

Gelelim bir diğer önemli konu, kişisel bakım... Her ay peelingimizdi, cilt temizleyicimizdi, toniğimizdi, dudak kremiydi derken yüzlerce lira harcıyoruz kişisel bakım ürünleri satan mağazalara. Kiminden memnun kalıyoruz, kiminden hiç hazetmiyoruz. Peki bunları çok daha az bir maliyete, evinizdeki ürünlerle yapabileceğinizi bilseniz... Zehirsiz Ev kişisel bakım için de formüller sunuyor. Örneğin vücut peelingi yapmak aslında çok basit. 3.5 kahve fincanı öğütülmemiş deniz tuzu, 1 çay kaşığı karbonat, 1 kahve fincanı sabit yağ, 20-30 damla uçucu yağ. İşte bu kadar basit. Duştan sonra vücudunuza sürdüğünüzde değişimizi siz de hissedeceksiniz. 

BEBEK SAĞLIĞINA DİKKAT 

Benim gibi siz de bebek bekliyorsanız eğer, algıda seçicilikle beraber hem hamilelik hem de bebek sağlığıyla ilgili onlarca haber ilginizi çekiyor. Hamilelikte sağlıklı yiyeceklerden, bebeğin kıyafetlerinin nasıl olması gerektiğine onlarca bilgi öğreniyorsunuz. Ve tabi kendi sağlığınız için de endişe ediyorsunuz. İşte burada devreye evde kendiniz hazırladığınız ürünler geliyor. Mesela kendinize gebelik çatlaklarını önleyici krem, bebeğiniz için pudra, biberon ve emzik temizleyici gibi onlarca ürünün Zehirsiz Ev kitabında tarifi var.
Son olarak kitaptan önemli bir tarif daha verelim. Yanık Jeli... 1 Aloe vera yaprağı, 1 çay kaşığı askorbik asit (isteğe bağlı), 2 kapsül E vitamini. Aloe vera yaprağını bıçakla boylamasına keserek içindeki jeli sıyırın. Askorbin asiti ve iğneyle delip sıktığınız E vitamini kapsüllerinin içindeki sıvıyı jele karıştırıp mutfak robotundan çekin. Yara ve yanıklara günde birkaç kez uygulayabilirsiniz. İşte bu kadar basit. 
Aslında tüm kullandığımız ürünlerin içinde sevsek de sevmesek de zehir olduğunu ve bu zehirlerden kurtulmanın da aslında çok kolay olduğunu unutmayın.

ÖNCEKİ HABER

Yıllar geçse de üstünden: Fikret Kızılok yeniden

SONRAKİ HABER

Oscar ödüllü, iklim değişikliği ve Türkiye

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...