05 Mart 2016 11:04

Nasıl bir turnike isterdiniz?

Paylaş

Tophane Endüstri Meslek Lisesi Öğrencileri
Bursa

Bütün öğrencilerin kaderinde bağış adı altında okullara para vermek vardır. Herhalde bu zamana kadar hiç vermeyenimiz olmamıştır. Ama devlet okulunda okuduğumuzu, bu paraları verme zorunluluğumuzun olmadığını anladığımızda para vermemek için okul yönetimiyle inatlaşanlar da yok değil. Biz Tophane Endüstri Meslek Lisesi’nde okuyan öğrencilerin durumu daha da vahim. Okula başladığımız günden beri başta metal fabrikaları olmak üzere birçok fabrikanın gözü burada. Burası işçi yumurtlayan tavuk resmen. Bu okulda sürekli bir şeyler için 100 lira isteniyor öğrencilerden.
Okula turnike yapılacak, para lazım. ‘kimden alırız?’ diye biraz düşünüp odalarından biraz dışarıya kafalarını uzatıyorlar ve dört bin öğrenciyi hemencecik görüp hadi gençler pamuk eller cebe diyorlar. Bu zamana kadar alan seçimi, dal seçimi staj dosyası adı altından her biri için 100 lira verdik. Şimdi de turnike için istiyorlar.
NASIL BİR TURNİKE BU?
Okul yönetimi turnike için 100 lira istiyor; almakta da kararlı. Ama biz de vermemekte kararlıyız. Parayı vermeyenler stajlarının geri kalanını okulda yapar baskısı var bir de. Bizlere sizin staj yerlerinizi biz buluyoruz, sizlere para kazandırıyoruz diyerek baskı yapıyorlar. Sanki 10 saat staj adı altında sömürülen onlar. Bir işçi gibi 10 saat çalışıyoruz; aldığımız para yol yemek derken bitiyor. Şöyle bir düşünüyoruz da dört bin öğrenciden alınan parayla nasıl bir turnike yapacaklar? Bizi kapıda gördüğünde ismimizle seslenerek ‘hoş geldiniz’ deyip önümüze kırmızı halı mı serecek bu turnikeler?
Stajda sömürüldüğümüz yetmiyormuş gibi şimdi de okul yönetimi aldığımız üç kuruşu elimizden alma derdinde. Olan gene bize oluyor arkadaş. Okula başladığımız yıl belli bir ücret ödeyip kart almıştık bu uygulama için. Sadece 2 hafta sürdü bu uygulama, sonra normal giriş olarak devam edildi. O zaman verdiğimiz paralar yok oldu gitti. Buradaki amaç öğrencinin iyiliği veya düzenli okula girip çıkmasını sağlamak değil, onların derdi bizi bir tık fazla sömürmek.
OKUL YENİLİK YAPTIKÇA CEBİMİZDEN PARA ÇIKIYOR
Okula yapılacak turnikeler peşinde yeni sorunları da getiriyor. Turnikelere kartı okuttuğumuzda ders bitene kadar çıkış yasak olacak. Önceden öğle arası dışarı çıkıyorduk yemeği daha ucuza yiyorduk. Şimdi öğlen dışarı çıkmamız da yasaklanacak. Kantine mecbur bırakılacağız. Kantin fiyatları zaten ortada. Okulumuz yenilik yaptıkça olan bizlere oluyor. Biz biliyoruz mezun olduğumuzda “hele gençler atın şuraya bir 100 lira da sizi öyle mezun edelim; giderayak son kıyağınızı da yapın” denecek.
BİZ YÜZ TL DEĞİL ÖĞRENCİYİZ!
Tabiri caizse okul yönetimi dört bin öğrenciyi tek tek 100’er liralar olarak görüyor. Bu saatten sonra kimse devlet okulu parasız demesin, halimiz ortada. Okul yönetimi bu paraları almak için sürekli baskı yapacak, bunu çok iyi biliyoruz. Ama onlar da şunu iyi bilsinler, biz Tophane Meslek Lisesi öğrencileri olarak bu paraları vermemek için mücadele edeceğiz.

ÖNCEKİ HABER

Tanışalım mı?

SONRAKİ HABER

Bahara hazırlık var!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...