03 Mart 2016 13:40

Köln Radyosu’nun sesi kısılmak isteniyor

Paylaş

Batı Alman Radyo Televizyon Kurumuna (WDR) bağlı radyo kanalı Funkhaus Europa bünyesinde yayın yapan “Köln Radyosu”nun, özellikle ilk kuşak Türkiye kökenli işçiler arasında ayrı bir yeri var. Türkiye’den Almanya’ya yapılan göçün ilk yıllarında neredeyse en önemli haber kaynaklarından biri olan Köln Radyosu’nun kurulmasının üzerinden 51 yıl geçti.

Akşam saatlerinde Türkiye, Almanya ve dünyadan haberlerin verildiği, müziklerin dinlendiği Köln Radyosu, bugün elbette ilk yıllarda olduğu gibi Türkiye kökenliler tarafından yoğun dinlenmiyor, ama yine de hayatlarında yer edinmeye devam ediyor. Ama, WDR yönetimi şimdi Köln Radyosu’nun sesini kısmanın derdinde.

WDR bünyesinde yapılması planlanan tasarruf planı çerçevesinde, Köln Radyosu’nun haftalık yayın saatinin 8’den 2.5’e ve yayın gününü de yediden beşe düşürmeyi planlanıyor. Plan hayata geçirilirse Köln Radyosu’nun hafta içinde günde bir saat olan yayını yarım saate düşürülecek.

Ayrıca yayın saati 18.00’den dinlenme oranının daha düşük olduğu 20.00’ye kaydırılmak, yayının da önce internetten canlı, ardından radyoda banttan yayımlanması öngörülüyor. WDR Program Komisyonu tarafından onaylanan tasarruf planının, kurumun ilgili yayın kurullarında da görüşülmesinden sonra 1 Temmuz 2016 tarihinde yürürlüğe girmesi bekleniyor.
WDR, yayın saatlerinde kısıtlama yapılması kararına gerekçe olarak bütçe kısıtlamasını gösteriyor. Gündüzleri Almanca, akşamları ise farklı dillerde müzik ve haber yayını yapan Funkhaus Europa’nın bütçesi, radyo-televizyon vergisinin yanı sıra reklam gelirlerinden karşılanıyor. Almanya’da daha önce Güney Almanya Radyo Televizyon Kurumu (SWR) 1 Ocak 2003 tarihinden itibaren Türkçe yayınlara son vermişti. Berlin Brandenburg Radyo Televizyon Kurumuna (RBB) bağlı radiomultikulti’nin Türkçe yayınları 2008’de kapatılmasıyla birlikte son bulmuştu. 2009 yılında da Hessen Radyo Televizyon Kurumu (HR) Türkçe yayınlarını durdurmuştu.

KISITLAMAYA KARŞI İMZA KAMPANYASI

Köln Radyosu’nun yayın saatlerinin azaltılması planları, dinleyicilerin de tepkisine yol açtı. Tasarruf planlarına karşı Change.org adlı sitede bir imza kampanyası başlatıldı. Bugüne kadar yaklaşık 1200 kişi “Köln Radyosu ortak kültürümüzdür, kesintilere ve kaliteden ödüne hayır” başlıklı kampanyaya imza verdi. Toplanan imzaların WDR yönetimine sunulması planlanıyor. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sosyal hizmet emekçileri agaryaya hayır dedi

SONRAKİ HABER

Ayvalıtaş Davasında sanıklar yine tutuklanmadı, dava dosyası adli tıbba gönderildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...