19 Nisan 2012 10:06

Hindistan nükleer füze denedi

HİNDİSTAN hükümeti, nükleer başlık taşıyabilen uzun menzilli füze test edildiğini ve fırlatmanın başarılı olduğunu duyurdu. 5 bin kilometre menzilli ‘Agni V’ adlı roketin Çin’in başkenti Pekin’i ve Şanghay’ı vurabilecek güçte olduğu kaydedildi.Hindistan Savunma Araştırma ve Geliştirme Organizasyonu Ba

Hindistan nükleer füze denedi
Paylaş

HİNDİSTAN hükümeti, nükleer başlık taşıyabilen uzun menzilli füze test edildiğini ve fırlatmanın başarılı olduğunu duyurdu. 5 bin kilometre menzilli ‘Agni V’ adlı roketin Çin’in başkenti Pekin’i ve Şanghay’ı vurabilecek güçte olduğu kaydedildi.

Hindistan Savunma Araştırma ve Geliştirme Organizasyonu Başkanı Vijay Saraswat, ülkenin doğusundaki Wheeler Adası açıklarından fırlatılan füzenin 600 kilometre yükseldiğini, 3 aşamalık sürecin planlandığı gibi gerçekleştiğini söyledi. Saraswat, “Hindistan, bu fırlatma ile büyük bir füze gücü olduğunu gösterdi” dedi. Fırlatma Görevi Direktörü Avinash Chandra ise, “Kesinlikle istediğimiz şeyi başardık” diye konuştu.

1.5 ton ağırlığındaki nükleer savaş başlığı taşıyabilecek şekilde tasarlanan Agni V, 17.5 metre uzunluğu ve 50 tonluk itiş gücü ile dikkat çekiyor. Yörüngeye uydu da taşıyabilen füzenin maliyeti 486 milyon dolar. Hindistanlı yetkililer, füzenin daha da geliştirilebilmesi için 2015’e kadar 4 ya da 5 deneme daha yapılabileceğini ifade etti.

Uzmanlar, Hindistan’ın bu testle birlikte Çin’e gözdağı verdiğini ve Asya’da kendilerinin de önemli bir güç olduğunu göstermeyi amaçladığını belirtiyor. (DIŞ HABERLER)


ÖNCEKİ HABER

Pakistan: Buzuldan çekilelim

SONRAKİ HABER

Honduraslı tarım işçilerinden toprak işgali

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...