21 Şubat 2016 06:58

Kapıyı açık bıraktı ama Cemil'i gelmedi Berfo Ana'nın...

'Benim evladım gelir diye kapıyı bacayı açık bıraktım. Ay geçti, gün geçti, sene geçti benim çocuğum gelmedi' sözleriyle akıllarda kalan Berfo Ana'nın ölümünün üzerinden 3 yıl geçti.

Paylaş

"Benim evladım gelir diye kapıyı bacayı açık bıraktım. Ay geçti, gün geçti, sene geçti benim çocuğum gelmedi. Benim çocuğum ölmüşse cenazesini bana versinler" sözleriyle kaldı akıllarda Cumartesi Anneleri'nin sembol isimlerinden Berfo Kırbayır. Ömrünün 33 yılını, 12 Eylül döneminde evden alınan ve bir daha geri dönmeyen oğlu Cemil Kırbayır'ı aramakla geçiren Berfo Ana'nın ölümünün üzerinden 3 yıl geçti. 

ÖMRÜ OĞLUNUN KEMİKLERİNİ BULMASINA YETMEDİ 
Berfo Ana, Cemil'inin kemiklerine kavuşmak için yıllarca oturdu Galatasaray Meydanı'nda, tıpkı kayıplarını arayan diğer Cumartesi Anneleri ile birlikte. Ancak ömrü oğlunun kemiklerini bulmasına yetmedi ve 21 Şubat 2013 tarihinde mide kanserine bağlı ameliyattan sonra meydana gelen komplikasyonlar sonucu 106 yaşında hayata gözlerini yumdu. 

SON KEZ GALATASARAY'DAYDI 
Berfo Ana'yı yıllardır birlikte mücadele veren yoldaşları uğurladı. Cemil'ini kaybettiği topraklar olan Ardahan'ın Göle ilçesine gitmeden önce 22 Şubat 2013 tarihinde son kez Galatasaray'daydı Berfo Ana. Ve o gün söz verdi Berfo Ana'ya Cumartesi Anneleri, "Cemil'inin katillerinden hesap soracaklar" diye. 

Berfo Ana, 6 Şubat 2011 tarihinde Cemil'inin kemiklerine kavuşacak umuduyla dönemin Başbakanı Tayip Erdoğan'la Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde görüşmüştü. Faili meçhullerle mücadele konusunda hükümetin kararlı olduğunu iddia eden Erdoğan, Cemil Kırbayır'ın faillerini bulunması için çaba göstereceklerini öne sürmüştü. Ancak aradan geçen bunca zamanda Erdoğan Berfo Ana'ya verdiği sözü unuttu. 

BERFO ANA'DAN ERDOĞAN'A: HANİ TOPRAĞI? 
Berfo Ana, sözünü unutan Erdoğan'a, "Benim cenazemi, çocuğumu bana verin. Poşet elimde kapıda oturmuşun, başımı vermişim taşların üstüne kemiğini bekliyorum. Ben yandım. Anaları yakmayın. Hani mezarı. Hani toprağı? Niye bana söz verdiler, niye getirmediler? Getirsinler" diye isyan etmişti. 

Belki Cemil'inin kemiklerini bulmaya ömrü yetmeyecekti ama ölmeden önce son dileği oğlunun faillerinden başını Kenan Evren'in çektiği darbecilerin yargılanmasıydı. Berfo Ana, Evren'e tepkisini şu sözlerle dile getirmişti: "Ben Kenan Evren'in peşindeyim. Ben anayım bana oğlumun tabutunu verin. Ben kurtuldum demesinler. Senin ocağın söne, evin yıkıla. Ben ölünceye kadar onun peşindeyim." (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Sur güne yoğun patlama sesleri ile başladı

SONRAKİ HABER

TAK üyesi Sönmez'in babası Ankara'ya götürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...