08 Şubat 2016 10:55

Anne ve Babaların Sahnesi

Antalya’da Emek Partisi tarafından düzenlenen “Çocuk Eğitiminde Anne ve Babanın Rolleri” adlı seminerin birinci grup çalışması bitti.

Paylaş

Elif BİLEN TAŞ

Antalya’da Emek Partisi tarafından düzenlenen “Çocuk Eğitiminde Anne ve Babanın Rolleri” adlı seminerin birinci grup çalışması bitti. Ne kadar anne ve babalığı bildiğimizi iddia etsek de eksik kalan yanlarımızı bir uzmandan dinlemek ve tamamlamak gerektiğini bir kez daha anlamış olduk. Ev içi kolektif çalışmanın, yaşamın içinde yerimizi, sorumluluklarımızı, kendi kurallarımızı, alışkanlıklarımızı, öz bakımımızı, iş yaşamındaki ve öğrenci yaşamındaki disiplinimizi belirlediğini öğrendik. Bütün bu oluşumların tohumlarının çocuklukta atıldığının önemini fark etmek, çocuklarımıza daha emin adımlarla yaklaşmamızı sağladı. 
Ev içi kolektifte eksik olan biz anne ve babalar, içinde değişikliklerin yerine oturması yeniden kişiliğimizi şekillendirmemizden geçiyor. Bu zor bir değişiklik aşaması. Yılların verdiği alışkanlıklar, hissiyatlar, davranışlar üzerinde oynamalar yapmamız gerekiyor. 
Ev içi kolektif yaşamdan sonra, çocuklar üzerinde sağlıklı bir otorite nasıl sağlanır konusunda ise aile yapılarını tanıdık. İtaatkar bir çocuğun ileride gizli öfkeli ve edilgen bir yetişkin haline geldiğini o uslu puslu örnek çocuklar olarak gösterdiğimiz çocuklara verilen zararlar üzerine  epey bir sohbet ettik. Çocukta iç otoritenin sağlıklı gelişmesinin yöntemlerini öğrendik.
Sonra oyunla çocuklarımızın neler anlatabileceğini, çocuklarımızla oynarken hayal dünyalarını geliştirebileceğimizi anladık. Her şeyden önce çocuğumuz varsa, onun nasıl bir kişilik yapısında olmasını istediğimize karar vermemizi ve bütün büyüme evresi süresince eğitimi bu kararın arkasında durarak ve büyük bir sorumluluğu aldığımızı bilerek ilerlememiz bilincinde ısrarlı olmamızın hayata yabancı olan bu küçük bireylerimizin yaşamını düzenleştirici en büyük etkenin bizler olduğunu da öğrendik. 
Ve çocukta cinsel eğitimle son verdik seminere. Bu küçük meraklı bireylerimiz zaman zaman cinsellik hakkında sorular sorarlar. Önce “Ben nasıl oldum?” ile başlar sonra ergenlik döneminde karşı karşıya oturup cinsel bir eğitim için biz onların karşılarına geçmiş oluruz. Bu konuda yaşına göre bilinçli eğitimin anne baba tarafından verilmesinin ileride kadın erkek ilişkilerindeki saygı ve eşitliğe kadar gideceğinin altını özellikle çizdik. 
Sonuç olarak eğitime açlığımız arttı. Psikolojik, psikiyatrik, sosyolojik neler katabiliriz hayatımıza bunu düşünmeye başladık ve psikiyatrik  hastalıkları, psikolojik kişilikleri, davranış şekillerini  tanıyalım artık diye bir öneri geldi. Hepimiz öneriye atladık diyebilirim. Gelecek eğitimin bu olmasına karar verdik ve hazırlık çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

ÇOCUK AİLE KOLEKTİFİNDE YER ALMALI
Eğitimcimizin biz anne ve babalara vermek istediği ana mesajlar şunlardı;
1) Kapitalizm ve üretim ilişkilerinin aile ve çocuk üzerinde şekillendirdiği bencil, bilinçsiz ve yozlaştırıcı unsurların farkına vararak buna karşı nasıl bir aile kolektifi oluşturmak gerektiği.
2) Çocuk eğitiminin belirgin bir amaç ve hedef doğrultusunda ancak sistemli bir aile kolektifi üzerinde sağlam bir şekilde gelişebileceği.
3) Çocuk eğitiminde disiplin ve otoritenin bir amaç değil bir sonuç olduğu, temel amacın iyi bir aile kolektifi üzerinden verilecek iyi bir eğitim olduğu.
4) Çocuğun gelişiminde vicdan, özgür irade, inisiyatif kullanma becerisi, sorumluluk alma ve paylaşma, sorgulama ve sonra harekete geçme gibi bazı hususların karakterde yer edinmesinin önemi.
5) Sevgide ölçülü olmak gerektiği.
6) İyi bir aile kolektifinde cezaya gerek kalmayacağı.
7) Yeniden eğitimin çocukta zor ve sancılı bir süreç olduğu ve bu nedenle ebeveyn ihmallerinin ilerde yeniden eğitime konu olacak birçok sorunu yaratabileceği.
8) Sonuç itibariyle problemli çocuk olmadığı, problemli aile, problemli anne veya babadan bahsetmek gerektiği. 
9) Çocukta sağlıklı eğitimin mutlu ve neşeli bir aile kolektifi üzerinden sağlıklı bir şekilde yürütülebileceği.
10) Çocuk eğitiminde emeğin ve değerlerinin önemi ancak en ufak yaştan itibaren çocuğun aile kolektifinde yer almasını sağlamakla elde edilebileceği.
 

 

Çok faydasını gördük

Ben 34 yaşındayım, Ardıç isminde 5 yaşında bir oğlum var. Eşimle her zaman Ardıç’ın eğitiminde nasıl daha iyi yaparız diye dikkat etmeye çalıştık. Emek Partisi’nin anneler ve babalar için düzenlediği çocuk eğitimine eşimle beraber katıldık. Orada aldığımız eğitimle Ardıç üzerinde olumsuz olan davranışlarımızı düzeltmeye başladık ve bu daha iyi oldu Ardıç için. Hocamızın bize ısrarla söylediği yeniden eğitimin çocuk üzerinde her zaman zor olduğunu, 6 yaşına kadar verdiğimiz eğitimin çok önemli olduğuydu. Bundan sonrasının yeniden eğitimle düzeltilebileceği anahtar kelimeydi. Biz buna dikkat etmeye başladık. Eğitimimizi tamamladık; üzerimizde çok güzel değişimler oldu. Emek Partimize ve hocamıza çok teşekkür ederiz.
Perihan-Deniz DEMİRHAN / ANTALYA

ÖNCEKİ HABER

EMEP: Hükümet yaralıların akıbetini açıklamalı

SONRAKİ HABER

Sözüm Diyanet’ten içeri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...