29 Ocak 2016 00:10

Stajda ölmek istemiyoruz

Paylaş

Tophane Endüstri Meslek Lisesi Metal Bölümü Öğrencisi
Bursa

Ben Tophane Endüstri Meslek Lisesi metal bölümü son sınıf öğrencisiyim. Yani geleceğin bir metal işçisiyim. Mayıs ayında direnen Renault, Tofaş, Çoşkunöz, Mako ve direnişe katılan bir çok fabrikayı yakından takip ettim. O dönem metal işçileri ağır çalışma koşullarına ve sömürüye karşı direnmişti. Biz de staj sömürüsü altında her geçen gün eziliyoruz.
Haftada üç gün staja gidiyorum ve günde on saat normal bir işçi gibi çalışıyorum. Aldığım ücret ise 400 lira. Aldığım paranın çoğu yola gidiyor ben sömürüldüğümle kalıyorum. Düşünüyorum da asgari ücret alıp evini geçindirmek zorunda olanlar nasıl yapıyor bilmiyorum ve çok kaygılıyım çünkü kısa bir süre sonra ben de asgari ücretle çalışan ve sömürülen bir metal işçisi olacağım. Ama mayıs ayında yaşanan metaldeki direniş halen devam ediyor. Renault işçileri hakları için halen eylemdeler. Bu durum beni umutlandırıyor. Çünkü mücadele eden işçiler var ben de o mücadeleye yakında dahil olacağım. Staj sömürüsü altında ezilirken bir şey yapamıyoruz. Çünkü bir birliğimiz olmuyor birliğimiz olmadığı içinde sömürülüyoruz. Ama Renault işçileri birliklerini korudular ve artık sömürülmek istemiyoruz diyorlar. Biz de staj yapan öğrenciler olarak birliğimizi kurup artık yeter demeliyiz. Abeylerimizi, ablalarımızı takip ediyoruz ve bizler de onlar gibi olacağız. Staj yapan öğrencilerle fabrikada çalışan işçi arasında hiçbir fark yok bana göre. Çünkü biz staj adı altında sömürülüp iş kazası geçiriyoruz hatta ölüyoruz, fabrikada çalışan işçi ağabeylerimiz ablalarımız da aynı şeyi yaşıyor.
Bizler ölürken kimse duymuyor görmüyor. Ama bu sömürüyü yaratanlar öldüğünde haftalarca gündem oluyor. Biz staj yapan öğrenciler olarak artık sömürülmek ve ölmek istemiyoruz. Bunun için Renault’daki ağabey ve ablalarımız gibi mücadele edeceğiz.

ÖNCEKİ HABER

Renault’da üretim durma noktasında

SONRAKİ HABER

‘Dinmeyen’e, Mesut Mak’a’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...