28 Ocak 2016 14:27

‘Türkiye’nin doğusundaki gazeteciler için endişeliyiz’

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) İletişim Direktörü Steven M. Ellis, bölgede çatışmalar arasında gazetecilik yapmaya çalışan basın çalışanlarının durumundan endişeli olduklarını ifade etti. Yetkililerin, bölgede gazetecilerin hareket alanını sınırlandırdığını dile getiren Ellis, bunun nedeni olarak ise “Hikayenin sadece tek tarafının sunulmak istenmesi”ni işaret etti.

GAZETECİLER İÇİN ENDİŞELİYİZ

Bölgede gazetecilik yapmaya çalışan meslektaşları için endişeli olduğunu söyleyen Ellis, “Hükümetin bölgedeki çatışma durumundan etkilenen gazetecilerin işlerini güvenli bir şekilde yapması için gerekli önlemleri alması gerekiyor. Bunun yanında oradaki muhabirlerin, oraya muhabir gönderen medya örgütleri de kendi gazetecilerinin güvenliğini sağlamalı” dedi.

Ellis, bölgedeki gazetecilerin savaş muhabirliği yapsalar da çatışma bölgesine girmelerine izin verilmemesine dair “Burada yetkililer hareket alanını sınırlandırıyor. Bunun nedeni aslında haberin dışarıya çıkmasını sınırlandırma çabası olabilir. Hikayenin sadece tek tarafını sunmak gibi” yorumunda bulundu.

‘YETKİLİLER HABERİ TAMAMEN KONTROL EDİYOR’

Ellis, Türkiye’ye dünya kamuoyundan bakıldığı zaman son derece geri ve rahatsız edici bir durumda olduğunu da kaydetti. Ellis, şöyle konuştu: “Türkiye’ye dünyanın dışından bakıldığında güneydoğudaki gazetecilere yapılan baskının daha fazla olduğu çok açık. Uluslararası basın kuruluşları da bunun farkında. Ancak dünya yeterince farkında mı? Bu konuda şüphelerim var doğrusu. Çünkü o bölgede yetkililer haberi tamamen kontrol ediyor. İşte bahsettiğimiz bu konular da gazetecilerin hareketlerinin kontrol altında olması, yasaklanması gibi birçok sonuca neden oluyor” 

TUTUKLU GAZETECİLER SERBEST BIRAKILSIN’

Uluslararası basın kuruluşlarının Türkiye’deki gazetecilere yönelik baskıların ve tutuklamalarının son bulması için birçok kez çağrıda bulunduklarını hatırlatan Ellis, “IPI liderliğinde toplanarak birçok örgüt Türkiye’ye geldi ve yetkililerle gazetecilere yönelik baskının düzeltilmesi için görüştü. Biz bütün tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması yönünde genel bir çağrı yapıyoruz” diyerek, bir kez daha Türkiye’ye basın özgürlüğü konusundaki hassaslığı göz önünde bulundurması çağrısı yaptı. (İstanbul/DİHA) 

Evrensel'i Takip Et