28 Ocak 2016 11:37

KESK üyesi kadınlar: Müjde değil, esnek ve güvencesiz çalışma

Paylaş

Doğum ve annelik iznine ilişkin yapılan düzenlemeler Meclis Genel Kurulu'nda görüşülürken KESK üyesi kadınlar paket ile ilgili görüşlerini bildirmek için basın toplantısı düzenledi. KESK Kadın Sekreteri Gülistan Atasoy'un yaptığı açıklamada kadın istihdam paketi'nin topluma müjde olarak sunulduğunu ve sermaye ile uzlaşılamayınca  2015 Ocak ayında Ailenin Ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması Programı adı ile tekrar sunulduğunu belirtti.

KESK Genel Merkezi'nde bir araya gelen kadınlar Hükümetin 2016 eylem planında, doğum izni ve yarı zamanlı çalışma ile ilgili maddelerin hayata geçirilmek üzere Meclis Genel Kurulu gündemine getirildiğini hatırlattı. Yasadan birebir etkilenen kesimlerin temsilcileri ve gerekli Meclis komisyonlarının görüşü alınmadan düzenlemeye gidildiğini söyleyen Atasoy, bu durumun 13 yıllık antidemokratik yönetim geleneğinin bir parçası olduğunu vurguladı.

AKP iktidarının kadınların asli görevini evlere iten anlayışını eleştiren Atasoy, doğum ve annelik izni ile kadın emekçilerin temel çalışma şeklinin esnek ve güvencesiz hale getirildiğini belirtti.
Yarı zamanlı çalışmanın yaygınlaşmasının eksik sigorta primi ve düşük ücret anlamına geldiğini söyleyen Atasoy, kadın emekçilerin kıdem tazminatı gibi haklardan da olumsuz etkileneceğini ifade etti.

'BAKIM SORUMLULUĞU KADINLARIN SIRTINDAN ALINMALI'

Atasoy, AKP Hükümetinin her fırsatta müjde olarak sunduğu yarı zamanlı çalışmanın aslında ağır koşullarda, sigortasız, daha düşük ücret ve güvencesizlik getireceğini vurguladı. Torba yasaya göre analık izninden sonra başlatılan çoçuk için izine süt izninin dahil olmadığını hatırlatan Atasoy, "Bu durumun çocuk kademelerine göre sınıflandırıldığını belirten Atasoy, "AKP'nin gerici AKP politikalarıyla özdeşleşmiş en az üç çocuk söyleminin yaşamsallaştırılmasına dönük bir uygulamadır"dedi. Kadınların istihdamı için ilk yapılacak şeyin bakım sorumluluğunun kadınların omuzlarından alıması olduğunu kaydeden Atasoy "Bu sorumluluk devlet-erkek ve işveren arasında paylaştırılmalı. İşyerlerinde ücretsiz, nitelikli ve ana dilde eğitim veren kreşler olmalı. Her defasında torbalara ve çuvallara doldurulan sadece yasalar değil, geleceğimizdir" dedi. Atasoy, AKP'nin çalışma yaşamına ve toplumda yarattığı tüm tahribata karşı örgütlü bir karşı duruş sergileyeceklerini vurguladı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Maritsa Küçük davası ertelendi

SONRAKİ HABER

Mersin’de seyahat özgürlüğüne engel

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...