27 Ocak 2016 15:59

Afrikalı çocuklara, emekleri karşılığında tutkal ve alkol!

Paylaş

Kitle örgütü ‘Survival International’in geçtiğimiz günlerde yayınladığı bir raporda, Afrika yağmur ormanlarındaki kabilelerin çocuklarına, bayağı işler karşılığında tutkal ve alkol verildiği bildirildi. 

TUVALET TEMİZLETİP UYUŞTURUYORLAR!

Raporda, Kongo Cumhuriyetinde piyasa simsarlarının, 2013 yılında düzenli olarak Bayaka kabilesinden çocuklara tuvalet temizleme karşılığında tutkal dayattıkları dile getiriliyor.
Kamerun’da, yağmur ormanlarındaki evlerinden yasadışı bir şekilde tahliye edilen Bayaka kabilesinden insanlara genelde yaptıkları işler karşılığında günlük 5 bardak kaçak içki veriliyor. Topraklarının ellerinden alınmasının yol açtığı yoksulluk ve depresyon, bu insanları sorunlardan kaçış  yolu olarak içki içmeye zorluyor.

Orta Afrika’nın büyük bir kesiminde mülksüzleştirilmiş ve avcı-toplayıcı olan bu insanlara yaptıkları iş karşılığında bağımlılık yapıcı maddeler, çoğunlukla da ev yapımı alkollü içecek veriliyor.

TOPRAKLARI İŞGAL EDİLEN KABİLELERDE YAYGIN

Baka kabilesinden olan ve topraklarından atılan Atono şunları dile getirdi: “Şu anda beslenme değişikliği nedeniyle hastalanıyoruz. Güneş ve köy yaşamı cildimize iyi gelmiyor. Orman sağlığımıza iyi geliyor ve orada kilo kaybetmiyoruz. Şu anda aramızda kaslı insan kalmadı ve herkes hastalıklı durumda. Sorunlarımızı unutalım diye bizi alkole zorluyorlar”

Bağımlılık yapıcı madde kullanımı, toprakları elinden alınmış kabileler arasında oldukça yaygın bir sorun. Kanada’da,  göçebe yaşamlarını terketmeye zorlanmış olan Innu yerlilerinin dışlanmış çocukları, pet şişelerden benzin koklama alışkanlığı edindiler. Aynı şekilde Avusturalya’da Aborjinler arasında alkol kullanım oranı, genel nüfusun kullanım oranının üstünde.

Aborjinlerin yaşadığı Tiwi Adası’ndan Boniface şunları söyledi: “Öz saygımızı yitirdik; çocuklarımıza şiddet ve alkol dışında verebilecek birşeyimiz yok. Çocuklarımız, anlamadıkları bir geçmiş ile onlara hiçbir şey vaad etmeyen bir gelecek arasında sıkışmış durumdalar.”

Uyuşturucu bağımlılığı ve alkolizm, kabile halkları arasında önüne geçilmez bir sorun değil. Bunlar, başarısız politikaların, kendi kendilerine yeten halklara “ilerleme” ve “gelişme” söylemlerinin dayatılmasının sonucu. Sanayileşmiş toplumlar, topraklarını, kaynaklarını ve emeklerini çalabilmek için  kabile insanlarını soykırım, kölelik ve ırkçlığa maruz bırakıyorlar. Bu suçlar genelde ilerleme ve gelişme adına işleniyor. 

*dissidentvoice.org’tan 
çeviren Hilal Ünlü

ÖNCEKİ HABER

HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen: Karar, suça teşvik demek

SONRAKİ HABER

Tunus’ta baskı furyası!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...