27 Ocak 2016 00:51

‘Mezarını kazacağım’ diyen şiir yasaklanmıştı: Kinci bayrak şiiri yasağa rağmen müfredatta

Paylaş

Zülal KOÇER
Eylem NAZLIER
İstanbul

Milli Eğitim Bakanlığının olumsuz düşünce ve davranışlara neden olacağı gerekçesiyle müfredattan kaldırdığı Arif Nihat Asya’ya ait Bayrak şiirinin Kadıköy’de bulunan Cemal Diker İlkokulunda öğrencilere ezberletildiği iddia edildi.

Ömer Dinçer’in Milli Eğitim Bakanı olduğu dönemde Asya’nın Bayrak şiirinin ilk olarak “Sana benim gözümle bakmayanın / Mezarını kazacağım / Seni selamlamadan uçan kuşun / Yuvasını bozacağım” mısraları ders kitaplarından çıkarılmış, 2014 yılında da şiir müfredattan tamamen kaldırılmıştı.

VELİ ŞİİRİN OKUTULMASINA KARŞI ÇIKTI

Kadıköy Cemal Diker İlkokulundaki veliler, Eğitim Sen 2 No’lu Şubesine başvurarak, şiirin yasak olduğu halde öğrencilere öğretilmesine tepki gösterdi. 

Gazetemize konuşan öğrenci velisi ve direnisteyiz.org yazarı İlknur Kavlak, Cemal Diker İlkokulunda, Bayrak şiirinin yarışma kapsamına sokulduğunu ve bu yolla çocuklara ezberletildiğini belirtti. Veli toplantısında konuyu gündeme getirdiğini söyleyen Kavlak, şöyle devam etti: ‘Bu şiiri kim seçti?’ diye sordum. Öğretmen, seçimin okul idaresi tarafından yapıldığını söyledi. ‘Benim çocuğuma, içinde böyle nefret ve ölüm ifadeleri geçen şiir ezberletemezsiniz’ diye itiraz ettim. Toplantıdaki bazı veliler ise ‘Bayrak sevgisini aşılıyor, kurtuluş savaşı ruhuyla yazılmış’ diyerek bana karşı çıktı. Ne demek bir çocuğa ‘Mezarını kazacağım’, ‘Sen iste seni istediğin yere dikeceğim’ dedirtmek?”

Yarışmanın 2. 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin arasında yapıldığını ifade eden Kavlak, “Okul aile birliği temsilcisi ile görüşüp durumu anlattım. Şiirin yasak olduğunu yeni öğrendiklerini söyledi. 

Ancak o da ‘Bayrak sevgisi olan bir insanım’ diyerek, meseleyi anlamamakta ısrarcı oldu. Bu konuda tüm okulun velilerine bilgilendirme yapmak istediğimi belirttim. Bunun için ise hiçbir kanal yaratılmadı.” diye konuştu. 

Milli Eğitim Bakanlığı İletişim Merkezine (MEBİM) ve Başbakanlık İletişim Merkezine (BİMER) şikayette bulunan 

Kavlak, “Okullarda küçücük çocukları kendi zehirleriyle zehirleyenlerin meydanı boş bulmalarına fırsat vermemek, göz yum mamak için daha fazla insan harekete geçmeli” dedi.

Konuya dair bilgi almak için aradığımız Okul Müdürü Servet Yıldız ise memur olduğu gerekçesiyle gazetemize bilgi veremeyeceğini söyledi. 

‘KİNSEL DAVACI’ YAPILMAK İSTENİYOR

Eğitim Sen 2 No’lu Şube Hukuk Sekreteri Mehmet Aydoğdu: Konjonktürün değişmesi ile beraber ırkçı, ayrımcı şiir tekrar gündeme girdi. Süreçle birlikte şimdi, yeniden bunu kendilerine görev ediniyorlar. Çocuklar, bir taraftan ‘dinsel kindarlık’ müfredatına tabi tutulurken, bu da yetmez gibi Türk ırkının ‘kinsel davacısı’ yapılmak isteniyor. Üstelik aynı parti, aynı bakanlık hem müfredattan kaldırıyor hem de yeri gelince uygulayıcıları görmezden geliyor. Konu ile ilgili velilerin girişimleri olacak. Sendika olarak velilerin yanında olacağız.

KAMU-SEN ŞİİRİ SAVUNMUŞTU

Bayrak şiirinin düşmanlığı, tekçiliği ve kindarlığı öğütleyen dizeleri, okul müfredatından çıkarıldığı zaman Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk tepki göstermişti. Koncuk, “Bu şiir bütün nesillere öğretilsin! Milli Eğitim Bakanlığı hatadan dönmelidir. Bayrak şiiri ders kitaplarına yeniden konulmalıdır. Tüm arkadaşlarımız Bayrak şiirinin ders kitaplarına konulmasına destek olmalıdır” demişti. Ve katıldığı televizyon programlarında da sosyal medya hesaplarında da bu çağrıyı yinelemişti

ÖNCEKİ HABER

Adnan Özyalçıner ‘Seyfilmülûk’ kitabını anlattı: ‘Halk hikayelerinde barış için savaşım var’

SONRAKİ HABER

1 Mayıs’ta gözünü kaybeden Barış 6 aydır tutuklu: ‘Adalet istedim tutsak oldum’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa