21 Ocak 2016 13:56

Suudi Arabistan cihatçı heyetini belirledi

Paylaş

Suriye hükümetiyle müzakerelere katılacak heyetin belirlenmesi için Suudilerin girişimiyle Riyad’da toplanan cihatçılar, müzakereye katılacak temsilcilerin listesini sundu. 

Yaklaşık 43 cihatçı örgütün bir araya gelerek kurduğu İslam Ordusu’nun temsilcisinin bulunduğu heyetin başkanlığına Tuğgeneral Esat Zubi, Başkan Yardımcılığına da George Sabra seçildi. Suriye müzakereleri için öngörülen tarihe bir hafta kala ‘Müzakere heyetinde kimlerin olacağı netlik kazanmadığı için’ görüşmelerin ertelenmesi gündeme gelmişti. Ancak önceki gün ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile Rus Dışişleri Bakanı Lavrov bir araya gelmişti. Kritik görüşme sonrası Lavrov, görüşmelerin başlaması için “Son günü şubata ertelemeyi düşünmüyoruz” demişti.


Yüksek Müzakere Konseyi Koordinatörü Riyad Hicab, müzakerelere üçüncü bir taraf dahil edildiği takdirde cihatçıların müzakerelere katılmayacağını söyledi. Rusya, müzakere masasında Suriye devletinin karşısında sadece cihatçıların değil, PYD’nin içinde olduğu üçüncü bir tarafın da oturması için baskı uyguluyor.

İSLAM ORDUSU’NUN KOMUTANI DA KATILACAK

Skynews Arapça servisinin haberine göre Riyad toplantısında bir araya gelen cihatçıların genel koordinatörlüğünü üstlenen Riyad Hicab, dün Cenevre’de Suriye hükümetiyle yapılacak müzakerelere katılacak muhalif temsilcilerin isimlerini açıkladı. Cenevre’de Suriye hükümetiyle yapılacak müzakerelerde Riyad toplantısında bir araya gelen cihatçı grupların heyetine Esat Zubi’nin başkanlık edeceği belirtilirken heyette İslam Ordusu adlı silahlı grubun komutanlarından Muhammed Alluş’un da bulunduğu bildirildi. Muhammed Alluş’un 25 Aralık’ta Doğu Guta’daki bir hava operasyonunda öldürülen İslam Ordusu Lideri Zehran Alluş’un yakını olduğu belirtiliyor.

Suriye hükümetinin ‘Teröristlerle müzakere yapmayacağına’ dair açıklamaları ve müzakerelere PYD’nin katılıp katılmaması yönünde yapılan tartışmalar müzakerelerin planlandığı şekilde 25 Ocak’ta başlamasını hâlâ riskli kılıyor.

Aralarında Türkiye’nin de olduğu yirmiye yakın ülkenin bir araya geldiği Suriye Destek Grubu, 14 Kasım 2015’te Viyana’da toplanarak Suriye’de siyasal çözüm için takvimli bir yol haritası ortaya koymuştu.
Bu yol haritasına göre, Suriye devleti ve cihatçı gruplar 2016 ocak ayında, altı ay içinde bir geçiş hükümeti oluşturulması için görüşmelere başlayacak, 18 ay içinde de Suriye’de seçimler yapılacak. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Buazizi’den sonra Yahyaoui de fitili ateşledi: Tunus’ta gençler isyanda!

SONRAKİ HABER

HDP’li Encu, Başbakana Cizre’yi sordu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...