21 Ocak 2016 13:21

Filipinler'de çözüm süreci: Türkiye özyönetimde arabulucu

Özerklik talebi Türkiye’de 'bölücülük' suçlamalarıyla karşılanırken, Davutoğlu hükümeti Filipinler’de güçlü bir özyönetim için arabuluculuk yapıyor. Filipinlerdeki görüşmelerde sona gelindiği bildiriliyor.

Paylaş

Bir taraftan bölgede ki özyönetim taleplerine karşı amansız bir savaş içine giren Türkiye, diğer taraftanda Filipinlerde güçlü bir özyönetim kurulması için barış görüşmelerinde üçüncü göz olarak yer alıyor. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, henüz Dışişleri Bakanı’yken Filipinler’de 40 yıl süren kanlı çatışmaların durdurulması için devreye girmiş ve "Bu anlaşma sağlandığı takdirde hem asırlardır süren bir problem çözülmüş olacak hem de Mindanao Müslümanları da kendi yönetimlerine belli anayasal çerçevede sahip olacaklar. Bunların hepsi güzel, barış dolu adımlar" demişti.

Radikal’den Bahadır Özgür’ün özel haberine göre bu açıklamadan birkaç ay sonra Türkiye’de çözüm süreci bitti, Moro süreci ise nihai aşamaya geldi.

Filipinler ordusu ile Moro İslami Kurtuluş Cephesi 15 yıl önce müzakerelere başladı ve bu süreçte silahlar susmadı ama masa da devrilmedi. 2012 yılında Japonya, Suudi Arabistan, Malezya, İngiltere ile birlikte Türkiye’nin de ‘üçüncü göz’ olduğu bir çerçeve anlaşması imzalandı.

Barış Anlaşması’nın imzalanması ile geçen Haziran ayında 145 gerilla sembolik olarak silahlarını Birleşmiş Milletler gözlemcilerinin önünde teslim etti. Silahları teslim alan heyetin başında da Türk diplomat Haydar Berk bulunuyordu.

Moro’ya tam bir özerklik sağlayacak olan "Bangsamoro Temel Yasası"NIN meclisten geçip yasalaşması için son bir adım kaldı. Yasanın ardından Moro gerillaları 2016’daki başkanlık seçimlerine silahtan arınmış bir siyasi parti olarak katılacak.

Geçtiğimiz Haziran ayında AKP VE HDP milletvekillerinin yanısıra bir grup akil insan, Çatışma çözümleri alanında uzmanlaşmış Demokratik Gelişim Enstitüsü’nün davetlisi olarak, Moro müzakerelerini incelemek üzere Filipinler’e gitmişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Mardin’de akademisyenler ifade verdi: Savaş sona ersin!

SONRAKİ HABER

Davutoğlu: PYD masaya oturmak istiyorsa Esad'ın yanına otursun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...