20 Ocak 2016 20:32

Hrant Dink Stockholm’de anıldı

Paylaş

Gazeteci Hrant Dink, öldürülüşünün 9. yılında İsveç’in başkenti Stockholm’de anıldı. İsveç PEN Kulübü, İsveç Yazarlar Sendikası, İsveç Gazeteciler Federasyonu, İşçi Eğitim Merkezi (ABF) ve İsveç Parlamentosu bünyesinde kurulu Türkiye’de İnsan Haklarını Destekleme Komitesinin iş birliği ile düzenlediği anma töreni, Stockholm ABF konferans salonunda gerçekleşti.

Programda konuşan kitle örgütü temsilcileri, aydın ve gazetecilere yönelik baskıların kabul edilmez olduğunu belirterek, hükümete ifade ve basın özgürlüğüne saygı göstermesi çağrısında bulundu.

Etkinlikte söz alan Avrupa Konseyinin Eski İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammarberg, Dink’in anlaşmazlıkların diyalog ve müzakere ile çözümlenmesinden yana olan bir insan hakları savunucusu olduğunu ve bu nedenle onu anmanın ve düşüncelerini yaşama geçirmenin önemli olduğunu kaydetti. Hammarberg, Türkiye’deki sorunların şiddet ile değil diyalogla çözülebileceğine vurgu yaptı.

‘GAZETECİLER HAPSE ATILIYOR’

Hrant Dink’in öldürülmesinin Türkiye’de azınlık halkların üzerindeki baskının daha görünür olmasına neden olduğunu kaydeden Pethrus sözlerini söyle sürdürdü: “Son yıllarda Türkiye’de gazeteciler ve medya üzerindeki baskılarda belirgin bir artış olduğunu da görüyoruz. Gazeteciler hapse atılıyor, gazetelere baskın yapılıyor ve bazı medya organları kapatılıyor. Türkiye sistematik olarak basın ve örgütlenme özgürlüğü, inanç özgürlüğünü ihlal ediyor. Tüm dış dünya bunu protesto etmelidir.”

Avrupa’nın pek çok ülkesinde ırkçı ve yabancı düşmanı parti ve örgütlerin güç kazandığını, Polonya, Macaristan ve Rusya’da basın ve ifade özgürlüğüne yönelik saldırıların hız kazandığını belirten İsveç PEN Başkan Yardımcısı Ola Wallin, “Gerçekleri kamuoyuna duyuran gazeteciler baskı ve saldırılara uğruyor” dedi.  

‘GAZETECİLER SERBEST BIRAKILMALI’

İsveç Gazeteciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Ulrica Widsell Gazetecilerin tutuklanmalarını ve cezaevlerine atılmasını asla kabul edemeyeceklerini söyledi.  Widsell, “İsveç Gazeteciler Federasyonu olarak cezaevlerindeki tüm gazetecilerin derhal serbest bırakılmalarını talep ediyoruz.” dedi. (Stockholm/CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

‘Gazetecilik kriminalize edilmek isteniyor’

SONRAKİ HABER

Ortaya çıkmamış his, hatırlanmaz olmuş an, farkına varılmayan insan

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa