2005’teki bildiriye de imza atan Akademisyen Suvari: Her iki metne de barış için imza attım

Beyar ÖZALP
Ankara
Barış için Akademisyenlerin bildirisinin benzerleri geçmişte de birçok kez yazar, sanatçı, aydın ve akademisyenler tarafından yayımlandı. 2005 yılında dönemin Başbakanı olan Recep Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır mitinginde yaptığı “Kürt sorunu bu milletin bir parçasının değil, hepsinin sorunudur, benim de sorunumdur” açıklamasından sonra aralarında Metin Metiner, Orhan Miroğlu, Diyar, Muhsin Kızılkaya, Mahsun Kırmızıgül, Doç. Dr. Çakır Ceyhan Süvari’nin de olduğu 50 yazar ve sanatçı Erdoğan’ın açıklamalarına destek veren bir bildiri yayımlamıştı. Geçtiğimiz günlerde yayımlanan akademisyenler bildirisinde de imzası bulunan Doç. Dr. Çakır Ceyhan Suvari gazetemize yaptığı açıklamada, o dönem Erdoğan’ın açıklamalarını umut verici olacak gördüğü için, bugün ise yapılan hukuksuzlara karşı olduğu için imza attığını ifade etti.
2005’TE İMZA ATANLAR TEPKİ ALMADI
Hem 2005 yılındaki ve hem de geçtiğimiz günlerde akademisyenlerin yayımladığı barış bildirisinde imzası bulunan Doç. Dr. Çakır Ceyhan Süvari, “O dönem Erdoğan’ın yaptığı açıklamalar bir umut doğurdu ve o umudu yeşertmek ve barış için imza metnine imza attım. Her iki imza için de barış adına imza verdim” şeklinde konuştu. Akademisyenler bildirisine yaşanan hukuksuzluklara tepki göstermek için imza attığını ifade eden Suvari “ Yaptığımız açıklamanın tek taraflı olmak ile eleştiriliyor ama açıklamamız tek taraflı değildi. Biz bu ülkenin vatandaşlarıyız Bir hukuk devletinden bahsediliyor. Medyaya baktığımızda bir hukuk devletinin yaptığı hukuksuzlukları görebiliyoruz” şeklinde konuştu.
Erdoğan’ın Diyarbakır açıklamasını hatırlatıp “Dersim olaylarından bahsedip özür dileyecek boyuta gelmişlerdi. Şimdi ise aynı şeyleri Cizre, Nusaybin ve Sur’da aynı hukuk dışı uygulamalar yapıyorlar” diyen Suvari, “Şimdi değişen ne” diye sordu. Bildiriye attığı imza ile politik bir tavırdan çok hukuki bir tavır koyduğunu ifade eden Suvari, iktidarın kendi koyduğu hukuk kurallarını çiğnediğini söyledi. İmza attıkları Barış için Akademisyenler bildirisi sonrası hain ilan edildiklerini belirten Suvari “2005’te iktidar ve ona yakın medyadan hiç tepki almadık. Görev yaptığım üniversite tarafından da herhangi bir soruşturma açılmadı” dedi.
Evrensel'i Takip Et