18 Ocak 2016 11:21

Artık aldanmayalım

Paylaş

Dostel Makina İşçisi 
GEBZE

Merhaba, 

Ben Gebze’de Birleşik Metal-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Dostel Makine Fabrikası’nda çalışan bir işçiyim. Hatırlanacağı üzere MESS Grup Sözleşmeleri döneminde patronun zorlamasıyla grev oylamasına gidilmişti ve her türlü baskı ve ayak oyununa rağmen sandıktan ezici çoğunlukla “greve evet” çıkmıştı. Özellikle genç arkadaşlar kıpır kıpırdı. 

Ancak biz Dostel işçileri greve “evet”dememize rağmen greve çıkmadık. Fabrikamız esas olarak Ford’a parça üretmektedir. Fabrika yönetimi grev günü yaptığı anlaşmalar nedeniyle grevi göze alamayarak görüşme talebinde bulundu. Ve tam grev günü anlaşma sağlandığı söylendi. Ancak bundan sonra yaşananlar oldukça ders vericidir. Biz görüşme sonucunu merakla beklerken yanımızda Hayat TV’nin muhabiri arkadaş da vardı. Dışarı çıkan sendikacılar “Burası özel alan çekim yapamazsınız” diyerek kayıt yapılmasını engellediler. Sonrasında da bize Dostel’in MESS’ten ayrıldığını, ücretlere yüzde 14 zam alındığını ve sözleşmenin 2 yıllık olduğunu söylediler. 

Aradan ancak iki ay geçtikten sonra ücret artışlarının yüzde 8 ile 14 arasında olduğunu, sözleşmenin de 2 değil 3 yıllık olduğunu öğrenebildik. Bugün Dostel’de 10-15 yıllık bir işçinin saat ücreti 8-9 lira arasında. Grev yasağı sonrası alınan tutum ise bir başka yaradır bizde. 

Ama ne yazık ki tüm bu yaşananlardan sonra şube ve genel merkez kongremizde bir hesaplaşma ve yenilenme yapılamadı. Grev, grev yasağı ve metal direnişinin ardından sendikamızın daha ileri gitmesi gerekirken tam tersi gelişmeler yaşandı. Yöneticiler özellikle seçimleri blok liste dayatması üzerinden yaptılar. Bu birçok fabrikanın temsil edilmesini engelleyen bir rol oynadı. Yani yüzde 51’i bulan her şeyi belirlemektedir. Blok liste yerine genel kurulların çarşaf liste ile yapılmasının temsiliyet için daha doğru olduğunu düşünmekteyim.

Son olarak şunu da söylemek isterim ki AKP Hükümeti patronların istekleri doğrultusunda kıdem tazminatı hakkımıza karşı yeniden saldırıya geçti. Sendika yöneticilerinin büyük çoğunluğu “kıdem tazminatı bizim kırmızı çizgimizdir” demelerine karşın son bir yılda yaşadıklarımıza baktığımızda dahi bu sözlere inanmak ve güvenmek aldanmaktan başka bir şey değildir.

ÖNCEKİ HABER

Kadınlar 'yaşamdan yanayız' demeye çağırıyor

SONRAKİ HABER

Metalin görünmeyen yüzü kadın işçiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...