18 Ocak 2016 00:48

Mardin'de hakimden skandal karar: Güven vermedin başka avukat gelsin

Dargeçit Sulh Ceza Hakimi sorgu duruşmasında, şüpheliyi savunana avukata önce nereli olduğunu sordu, ardından da‘terör örgütüne sempati duyan’ ve ‘güven oluşturmuyor’ diyerek, kendi kriterine uygun avukat istedi.

Paylaş

Hasan AKBAŞ
Diyarbakır

Mardin Dargeçit’te “Silahlı terör örgütüne üye olma”, “Devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan” yargılanan bir kişinin sorgu duruşmasına bakan hakim bir skandala imza attı. Dargeçit Sulh Ceza Hakimi Orhan Tuğrul, yargılanan kişiye CMK tarafından gönderilen avukata önce nereli olduğunu sordu.

Avukatın “Mardin’liyim” demesi üzerine ise, hakim Tuğrul, ‘terör örgütüne sempati duyan’ ve ‘güven oluşturmuyor’ diyerek, başka avukatın gelmesini istedi. Hakim Tuğrul, gelecek avukat için de “Bu özelliklerde olmasın” diyerek tutumunu devam ettirdi. Avukat, Hakim Tuğrul hakkında görevi kötüye kullanma ve kendisine yönelik yapılan hakaret dolayısıyla hukuki girişimlerde bulunacağını söyledi. Avukat, “Bu durum yasalarda ve hukuk da yeri olmayan bir durumdur” dedi.

‘KRİTERE UYGUN GÖNDERİN’

8 Ocakta gerçekleşen sorgu duruşmasında şüpheli kişi için Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) gereği avukat talep edildi. Hakim Tuğrul, gelen avukata nereli olduğunu sordu. Avukatın kendisinin Mardinli olduğunu ifade etmesinin ardından Tuğrul, CMK tarafından adil yargılama gereğiyle kanunen yapılan avukat tayinine, kendince kriter belirleyerek karşı çıktı.

Hakim Tuğrul’un, sorgu duruşmasında tutanağa geçirdiği kriterler şöyle: “Huzurda bulunan avukatın şüphelinin savunma hakkını engelleyebileceği, mahkemede yeterince güven oluşturmadığı, terör örgütüne sempati duyan, hatta destek veren avukatlarında olduğunun bölgenin bir gerçeği olduğu ve bu nedenle örgüte sempati duyan bir avukatın şüphelinin gerçeği anlatmasını ve savunma yapmasının önüne geçebileceği değerlendirilmektedir.”

Tuğrul başka bir avukatın gönderilmesini, gelecek avukatın da tutanakta anlattığı niteliklere sahip olmasını istedi.

KENDİSİNE GÖRE HÜKÜM VERİYOR

Yaşanan durumu gazetemize değerlendiren CMK avukatı, “Benim hiçbir siyasi dosyam bile yok. Adli sicilim de en ufak bir şey yoktur. Türk Ceza Kanunu (TCK) diyor ki, ‘kişinin suç işlediğine dair kesinleşmiş bir yargı kararı olmadan suçlu olarak kabul edilemez’.

Oysa hakim daha en başında bana ‘nerelisin’ diyerek kendisine göre hüküm veriyor. Hakimin bu zihniyetine göre Mardinli olan tüm avukatlar teröristtir. Özellikle kesin bir dille bana yönelik ithamı da dikkat çekicidir. Hakim hakkında ‘görevi kötüye kullanma’ ve hakaret dolayısıyla hukuki girişimlerde bulunacağız.

Bu durum yasalarda ve hukuk da yeri olmayan bir durumdur” diye konuştu. Bu yaklaşımın bölgede uygulanan hukuku özetler nitelikte olduğunu belirten avukat, HSYK’nın da durumu gündemine alması gerektiğini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Ferhat Encü: Ölülerimizden korkanlar bizimle nasıl yaşayacak?

SONRAKİ HABER

‘İZELMAN’da yüzdelik farkların kalkmasını istiyoruz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...