16 Ocak 2016 14:18

Orhan Kemal’in Adana sevdası

Paylaş

Halil İMREK
Adana

Dokuzuncu yılında dokuz gün süren Çukurova Kitap Festivalinde Orhan Kemal unutulmadı. Bereketli Topraklar Üzerinde kitabıyla Çukurova’da ırgatların sürdüğü çileli yaşamı hafızalarda yer edinen romanıdır. Orhan Kemal romanlarında, Taşköprü’yü, Seyhan Nehri’ni, Kuru Köprü’yü, Kale Kapısı’nı, Melek Girmezi vb. yerleri anlatır.  Çukurova’daki emekçilerin dünyasını anlattığı, eskici ve oğulları, kanlı topraklar, hanımın çiftliği, yine fabrika ve tarım emekçilerini anlattığı Bereketli Topraklar Üzerinde’ bunların başlıcalarıdır. 
Everest Yayınları tarafından düzenlenen “Orhan Kemal’in Adana’sı” adlı söyleşi düzenlendi. Söyleşiye, Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Doç. Dr. Bedri Aydoğan, Prof. Dr. Çetin Derdiyok ve Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü katıldı.

‘YÜZ KARASI UNUTULMUŞ BİR ROMAN’

İlk konuşmayı yapan Bedri Aydoğan, Orhan kemal’in sürpriz yapmaya devam ettiğini ve 
hâlâ yazdıklarıyla, sanatıyla, geçmişiyle bir şeyler öğrettiğini söyledi.

Orhan Kemal’in birçok romanına, öyküsüne mekân olarak Adana’yı seçtiğini hatırlatan Aydoğan, daha çok Orhan Kemal’in “Yüz Karası” kitabı üzerinde durdu. Orhan Kemal’in yüz karasında işlediği konuyu beş ayrı kitabında işlediğini söyledi. “Para ve Namus” kitabının “Yüz Karası”nın genişletilmiş hali olduğunu söyleyen Aydoğan, “Yüz karası unutulmuş bir roman gibi görünüyor. Ve ilgi çekici bir roman olduğunu söyledi. Yüz Karası’nın yazıldıktan kırk sene sonra Işık Öğütçü tarafından basıldığını hatırlattı.

Çetin Derdiyok’da Orhan Kemal’in “Baba Evi” kitabı üzerinden Adana’yı ve onun sürgün gittiği Beyrut’ta yaşadıklarını anlattı. Derdiyok, Orhan Kemal’in öykü ve romanlarında Adana’nın önemli bir yer tuttuğunu hatırlattı. Derdiyok,” Baba Evinde kitabında da Adana’ya büyük bir özlem içinde olduğunu görüyoruz. Beyrut’ta sevdiği bir kız olmasına rağmen Adana’ya geliyor. Adana sevdalısı ve bu sonrasındaki kitaplarında da önemli yer tutuyor” dedi.  

ÖYKÜDEN ROMAN, ROMANDAN ÖYKÜ ÇIKARIYOR

Işık Öğütçü de Orhan Kemal’in Adana’sından örnekler verdi. Babasının 31 yıl kadar Çukurova coğrafyasında yaşadığını ve kitaplarında Adana’nın yoğunlukta olduğunu belirtti. 

Öğütçü, sürekli Orhan Kemal ile ilgili bir şeyler çıkardığını ve okuyuculara sürpriz yaptığını anlattı.  Öğütçü, “1961 yıllarında babasının Atilla İlhan ile yazıştığını ve Atilla İlhan’ın Demokrat İzmir Gazetesinde Genel yayın Yönetmeni. O sıra Atilla İlhan gazeteden ayrılıyor. Ancak Babama bir mektup geliyor. Sizin romanınızı yayınlıyoruz. Parasını size yolluyoruz. Kitabın adı “Para ve Namus”

Tefrikayı 1963’de bulduklarını söyleyen Öğütçü, babasının “Yüz Karası” kitabını İstanbul Son saatte on bölüm olarak yayınlamış. Demokrat İzmir Gazetesinde on dört bölüme çıkarmış. Babası Orhan Kemal’in bir romanı farklı iki şekilde finale taşıdığını söyleyen Öğütçü, “Yokluk ve yoksunluk içinde olmasından kaynaklı sürekli yazmak durumunda kalmış. Ama esas olarak çok yetenekli bir yazar. Bir öyküden roman çıkarıyor. Bir romandan kısa bir öykü yazıyor. 

 

ÖNCEKİ HABER

Ortaokul öğrencisi Berrin, TEOG sınavında istediği puanı alamayınca intihar etti

SONRAKİ HABER

C.P Piliç’te baskılar artıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa