15 Ocak 2016 17:17

DTK Eş Başkanı Hatip Dicle İstanbul'da, özyönetim modelini anlattı

Paylaş

Ezgi Görgü
İstanbul

Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı Hatip Dicle, Barış Bloku'nun konuğu olarak İstanbul'a geldi. İstanbul Tabip Odası'nda yapılan bir söyleşiye katılan barış, müzakere ve çözüm süreci hakkında düşüncelerini paylaşırken söyleşide pek çok aydın, yazar vardı.

Barış Bloku Eş Sözcüsü Gençay Gürsoy'un moderatörlüğünü yaptığı söyleşide Hatip Dicle, bölgede yaşananlara değinerek özyönetim modelini anlattı. Avrupa'da Almanya, Fransa, İtalya ve İsviçre gibi ülkelerde merkezi yönetimlere karşı direnişin gerçekleştiğini söyledi. Alevi ve Ezidi toplumlarının tüm bugüne dek baskılara karşı direndiklerini aktaran Dicle, bunun sebebinin kendi içlerindeki bilinç olduğunu belirterek özyönetim olgusunu anladıklarını belirtti.

AKP'nin 13 yıllık iktidarı boyunca liberaller, AB yanlıları gibi çok geniş bir birliğe sahip olduğunu dile getiren Dicle, 'Şimdi en dış cepheden itibaren müttefiklerden kurtulmaya, muhaliflerin başını ezmeye çalışıyor. Kendilerinin de ifade ettiği gibi NeoOsmanlı hayranlığı, Hitler hayranlığı var, önündeki engelleri tek tek kaldırıyor' dedi.

Avrupa Birliği projesinin başlangıç sebebinin toplumun faşizmle birlikte sürüleştiğini anlatan Dicle, bunun farkına varıldığında ise AB fikrinin ortaya çıktığını vurguladı.

Kürtler ve Türkiye halklarının, toplumun güçlendikçe devlet merkezinde toplanan yetkilerin dağıtılmak zorunda kalacağına işaret eden Hatip Dicle, demokratik ulus inşaatıyla en ufak farklılığın kendini temsil ettiği özyönetim modelinin şu özelliğine dikkat çekti; 'Devlet karşıtlığı yoktur, yeter ki devlet toplumun örgütlenmesine engel olmasın. Devlet, toplumun haklarına saygı duyduğu müddetçe toplum da saygı duyacaktır.'

DTK'nın ilan ettiği özyönetim maddelerine atıfta bulunarak konuşmasına devam eden Eşbaşkan Hatip Dicle, özyönetim modelinin katılımcı demokrasi örneği bir sistem olduğunu kaydetti.

'TÜRKİYE'NİN TEMEL BİR YÖNETİM TASARISINA İHTİYACI VAR'

Söyleşiye katılanlar arasında yer alan Konda Genel Başkanı Tarhan Erdem, DTK'nın açıkladığı maddelerin dahi 1921 Anayasası'ndan geri olduğunu ifade ederek Türkiye'nin temel bir yönetim tasarısına ihtiyacı olduğunu söyledi. Bugün yaşananlara dikkat çeken Erdem, 'Türkler olarak Kürtlerden korktuğumuz için, onlara yönetime katılma hakkı vermediğimiz için başımıza gelmeyen kalmadı' diyerek Kürtlerin haklarının verilmesinin gerekliliğini anlattı.

ÖNCEKİ HABER

Meclis önündeki bordro yakma eyleminde gerginlik

SONRAKİ HABER

‘ODTÜ hazırlık yönetimi ÖTK’yı muhatap almalı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...