13 Ocak 2016 00:48

Giyen mutlu, üreten dertli

Paylaş

Çağlar KAZAK
Bolu

“Gezer var ayağımda, mutluyum her adımda.” Bunlar Gezer terliklerinin reklamında kullanılan meşhur sözler. Peki bu terlikleri üretenler mutlu mu? Bolu’da kurulu olan Gezer fabrikasının işçileriyle çalışma koşullarından, fabrikada yaşanan çeşitli hukuksuzluklara kadar pek çok soruna dair sohbet ettik. İşçiler oldukça dertli ve öfkeli. Tepkiler şimdilik bireysel dile getiriliyor, Çalışma Bakanlığına ve Sosyal Sigortalar Kurumuna şikayetlerle sınırlı kalıyor. Ancak işçiler bir yandan da birlik olmanın ve temel sorunlarının çözümü için adımlar atmanın yollarını tartışıyor.

400 işçinin çalıştığı fabrikada iki vardiya var. İşçiler 12 saat çalıştırılıyor. Sohbete başladığımız işçiler “Bir dokun bin ah işit” durumunda. İşçiler başlıyor dertlerini sıralamaya. En büyük sorunlarının sağlık ve güvenlik olduğunu öğreniyoruz. Bir işçi söze şöyle başlıyor: “İşimiz gereği kanserojen maddelere dokunmak zorunda kalıyoruz, ki bunlar ayakkabıya, terliğe sürüldüğünde rengini ve şeklini bozan maddeler. Biz bu kimyasallara çıplak elle dokunmak zorunda bırakılıyoruz. Patron ne eldiven ne solunum maskesi veriyor.” 

AYAKKABI BİLE YOK

Bir başka işçi ekliyor: “10 kiloluk terlik kalıpları var bunların ayağımıza düşme riski var. Buna dair bir önlem de alınmıyor kendi ayakkabılarımızla çalışıyoruz. Ucu demirden olan botlar var, bu botlardan alınıp işçilere verilebilir.” İş elbiseleri olmadığı için kendi kazak ve tişörtleriyle çalıştıklarını anlatan işçiler, elbiselerine değen kimyasaların kıyafetlerini erittiğini dile getirdiler. 

Fabrikada bir diğer büyük sıkıntı ise yemek. Yemekhanede hijyene dikkat edilmediğini söyleyen işçiler yemekhane personelinin olmadığını ortalık işlerini yapan arkadaşlarına yemek de yaptırıldığını ifade etti. Yemek sıkıntısının en çok akşam 8 sabah 8 vardiyasında çalışan işçileri vurduğunu kaydeden işçiler, akşam vardiyasına yemek çıkmadığını “Peynir, zeytin gibi kahvaltılıklarla idare edin” denildiğini aktardılar. 
İşçiler ücretlerinin elden alınmasına dair de şikayetlerini dile getirdi. İşçiler pek çok işçiye ücretlerin elden verildiğini ve bu konuya dair Çalışma Bakanlığına şikayette bulunduklarını fakat bir sonuç elde edemediklerini kaydetti. Ücretlerin ödenmesi konusunda da sıkıntıların olduğunu, fazla mesailerin tam ödenmediğini söyleyen işçiler, 2012 yılında ödenmeyen ücretlerle ilgili yaptıkları ve gazetemizde çıkan eylemi hatırlattı. İşçiler resmi tatil günlerinde çalıştırıldıklarını izinlerinin daha sonraki bir güne ertelendiğini anlattı.

ÖNCEKİ HABER

Sadece eski işçilere değil yeni giren için de ek iyileştirme istiyoruz

SONRAKİ HABER

Metin'e mektup

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa