12 Ocak 2016 18:30

Samsung hasta ettiği işçiler için tıp merkezi kuruyor

İşyerinde hastalanarak öldüğü belirtilen 71 işçiden sonra yükselen tepkilerin ardından Samsung, işçilerin talebini kabul ederek tıp merkezi kurmak zorunda kaldı.

Paylaş

Güney Kore’nin en büyük teknoloji devi Samsung Electronics, çalışanları için tıbbi denetleme merkezi kuruyor. Şirketin 200’den fazla işçisi hastalanmış, 71’i hayatını kaybetmişti. 

Samsung Electronics’in, şirketin bünyesinde çalışırken lösemi ve diğer hastalığa yakalanan işçilerle uzun müddet süren müzakerelerden sonra anlaşma imzaladığı belirtildi. 

Samsung’un, hastalığa yakalanan mağdur çalışanları ve ailelerinden oluşan iki ayrı grup ile imzaladığı anlaşma kapsamında, işle ilgili hastalıkların denetlenmesi ve araştırılması amacıyla bağımsız bir kamu deneticisi merkezinin kurulacağı ifade edildi.

Seul Milli Üniversiteden (SNU) Hukuk Profesörü Lee Cheol-soo’nun başında bulunacağı yeni merkez, şirketin tesislerindeki çalışma ortamıyla çalışanların hastalığı arasındaki bağın olup olmadığı, tıbbi bakım ve epidemioloji araştırmaya yapacak. Bunun yanında, bağımsız denetim merkezinin, chip (yonga) ve ekran üretim tesislerinde kullanılan maddelerin kimyasal zararına ilişkin iş gizlilik politikasının da gözden geçirme talebinde bulunma görevini de yürüteceği kaydedildi.

KADIN İŞÇİ ÖLÜNCE TARTIŞMALAR BAŞLADI

Anlaşmada bağımsız komitenin, bu seneden itibaren üç yıl boyunca faaliyet göstereceği belirtilse de, ihtiyaç halinde sürenin tekrar uzatılabileceği bildirildi. 

Samsung firmasının chip üretim tesislerinde çalışan Hwang Yu-mi isimli bir kadın işçinin, 2007 yılında lösemi nedeniyle hayatını kaybetmesi, şirketin, çalışanların hastalığa yakalanmasından sorumlu olduğuna ilişkin tartışmalara yol açmıştı.

200 HASTA İŞÇİDEN 71’İ ÖLDÜ 

Samsung firması tesislerinde çalışırken hastalığa yakalanan veya hayatını kaybedenleri temsil eden Yarıiletken Çalışanlarının İnsan Hakları ve Sağlığını Koruma Derneğinin (SHARP), hastalığa yakalananların sayısının 200’den fazla olduğunu iddia ediyor. Bunlardan 71 kadarının ise iş yerinde yakalandığı iddia edilen hastalık nedeniyle hayatını kaybettiği bildiriliyor.

Samsung Electronics 2014 yılında, hastalara maddi tazminat sözü vermiş ve bu amaçla 82.9 milyon dolarlık fon oluşturmuştu. 2015 yılının verilerine göre, yaklaşık 100 kişinin Samsung’dan tazminat aldığı biliniyor. (CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Twitter'da canlı yayın başlıyor

SONRAKİ HABER

Ermeni ve Rum ezgileri aynı sahneden yükselecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...