08 Ocak 2016 18:18

ABD’nin gönderdiği füze Küba’dan çıktı

Paylaş

ABD’nin eğitim tatbikatı amacıyla Avrupa’ya gönderdiği tesirsiz Hellfire füzesinin 2014 yılında ‘kazara’ Avrupa’dan Küba’ya gönderildiği ortaya çıktı.

Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin konuyla ilgili kaynaklara dayandırdığı habere göre, füzeyle beraber askeri teknolojiye dair bazı önemli bilgiler de Küba’nın eline geçmiş olabilir. Haber, Devlin Barrett ve Gordon Lubold imzasını taşıyor.

Kaynaklar, ‘Amacın dışında yapılan bu sevkiyatın, bu tip askeri ekipmanların yanlış ellere düşmesini engellemek için çalışan araştırmacıları ve uzmanları da şaşırttığını’ söyledi.

BBC’ye göre haberde şu ifadeler var: “Konuyu bilen kaynaklar, ABD ile Küba ilişkilerinde buzların eridiği bu tarihi dönemde, Amerikalı yetkililerin, bir yıldan uzun bir süredir Küba hükümetinin füzeyi iade etmesi için uğraştığını söyledi. Aynı zamanda federal soruşturmacılar da, Hellfire füzesinin, casuslar veya suçlular aracılığıyla mı, yoksa bir dizi aceminin hatasıyla mı Küba’ya ulaştığını anlamak için resmi belgeleri inceliyordu.”

Havadan karaya fırlatılan ve sıklıkla da helikopterden fırlatılan Hellfire füzesi yıllar önce tanksavar amaçlı tasarlanan bir füze. ABD’nin Avrupa’ya gönderdiği ve Küba’nın eline geçen füzede ise herhangi bir patlayıcı madde yoktu. Fakat Wall Street Journal, kaynaklarından edindiği bilgilere dayanarak Amerikalı yetkililerin endişeli olduğunu yazıyor: “ABD’li yetkililer, Küba’nın füzenin içindeki sensörleri ve hedef tespit teknolojisini Çin, Kuzey Kore veya Rusya’yla paylaşmasından endişeleniyor”

Habere göre ABD’nin füzeye ilişkin iki girişimi olmuş. Birincisi, ABD füzeyi geri almaya çalışmak, ikincisi de füze eğer kasten gönderildiyse kimin gönderdiğini tespit etmek. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Irak Başbakanı Haydar İbadi: Maaşları ödemeye devam edeceğiz

SONRAKİ HABER

DİDF YÖnetim Kurulu: Sorumluları cezalandırılmalı ırkçılığa izin verilmemeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...