08 Ocak 2016 17:04

AYM, sokağa çıkma yasağına ilişkin tedbir talebini beşinci kez reddetti

Paylaş

Anayasa Mahkemesi (AYM), Diyarbakır’ın Sur ilçesinde uygulanan sokağa çıkma yasağına ilişkin tedbir talebinin reddine karar verdi. AYM, bu karar ile birlikte beşinci kez sokağa çıkma yasağına ilişkin tedbir talebinin reddine karar vermiş oldu.

Sur Kaymakamlığı tarafından 11 Aralık 2015’te sokağa çıkma yasağı ilan etti. Ayhan Sevintek ve Mehmet Oran yakınlarının 23 Aralık 2015’te Sur’da yaşanan silahlı çatışmalar sırasında hayatlarını kaybettiğine ilişkin basında çıkan bazı haberler üzerine 25 Aralık 2015’te vekilleri aracılığıyla Sur Kaymakamlığı’na ve Diyarbakır Valiliği’ne sözlü, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazılı olarak başvurdu.

Başvurucular, açıkta beklemekte olan cenazelerin güvenli şekilde ailelerine teslim edilmesini ve cenazelerin daha fazla tahrip olmaması için gerekli yasal işlemlerin yapılmasını talep etti. Başvuru yapanlar, resmi makamlara yaptıkları başvurulara yazılı olarak bir cevap verilmediğini ancak sözlü olarak cenazelerin sokağa çıkma yasağı uygulanan bölgede olması nedeniyle kolluk marifetiyle teslim edilmesinin mümkün olmadığının kendilerine bildirildiğini belirtiler. Başvurucular, başvuru tarihi itibarıyla on bir gündür Kurşunlu Camii avlusunda bekletilen cenazelerin kendilerine teslim edilmediğini belirterek Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu. 

AYM'NİN GEREKÇELİ KARARI

Başvuru ile ilgili tedbir kararının reddine karar veren AYM gerekçeli kararında şu ifadelere yer verdi: “Başvurucuların yakınlarının hayatlarını kaybedip kaybetmediği, eğer kaybetmiş iseler cenazelerinin açıkta bekletilip bekletilmediği konularında resmi makamlarca bir araştırma yapılmadığına ya da cenazelerin tespit edilmesine rağmen bulunduğu yerden alınmadığına dair bir sonuca ulaşılamamıştır. Nitekim Valilik de cenazelere ulaşılması halinde ilgili makamlara teslim edileceğini mahkememize sunmuş olduğu yazılarda belirtmektedir. Açıklanan nedenlerle, dosya kapsamındaki bilgi ve belgeler dikkate alındığında başvurucuların tedbir taleplerinin bu aşamada koşulları oluşmadığından reddine karar verilmesi gerekir.”

AYM bu karar ile birlikte beşince kez sokağa çıkma yasağına ilişkin tedbir talebinin reddine karar vermiş oldu. AYM daha önce, Tahir Elçi, Meral Danış Beştaş ile Cizre ve Sur’da yaşayan vatandaşların tedbir taleplerinin reddine karar vermişti. (CİHAN)

 

 

 

 

 

 

 

ÖNCEKİ HABER

‘Tanrı, patron, bey, sultanla değil, kendi kollarımızla kurtulacağız’

SONRAKİ HABER

Taybet İnan'ın defnedilmesi için AİHM'e başvuru

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...