7 Ocak 2016 13:02

Ankara Tabip Odası, Kimya Mühendisleri Odası, Türk Toraks Derneği resmi rakamlara dayandırarak hazırladıkları Ankara’daki 2015 yılı hava kalitesi karnesini açıkladı. Açıklanan karneye göre Ankaralılar temmuz ve ağustos ayları dışında sürekli kirli hava soluyor. Uzmanlar hava kirliliğini kentlerin sigarasına benzetiyor.

Kimya Mühendisleri Odası Ankara Şubesinde basın toplantısıyla açıklanan karne hakkında bilgi veren Oda Şube Başkanı Erkin Etike, Ankaralıların yıl içerisinde sadece 2 ay temiz hava soluyabildiğine dikkat çekerek, “Hava kirliliği sınırı 2015 yılında 334 defa, uyarı eşiği ise 6 defa aşıldı. En fazla kirliliğin olduğu ay ise aralık ayı oldu. Hava kirliliğinin en çok görüldüğü ilçeler ise sırasıyla Kayaş, Sıhhiye ve Cebeci.” dedi.

HAVA KİRLİLİĞİNE NE NEDEN OLUYOR?

Hava kirliliğinin kansere yol açtığının altını çizen Ankara Tabip Odası Başkanı Çetin Atasoy kirliliğe neden olan şeyleri şöyle sıraladı: Toplu taşımada raylı sistemin yaygınlaşmaması, yüksek yapılaşma sonucu Ankara’nın koridorunun kesilmesi ve fabrikaların kömür kullanması sonucu çıkan gazlar. 
Fabrikalarda denetim yapılması gerektiğini ifade eden Atasoy, “Türkiye hava kirliliğine sahip ölümler arasında dünyada 7. sırada. 2012 yılında 29 bin insan hava kirliliğine bağlı nedenlerden öldü. Fabrikaların ve sanayi tesislerinin yeterli önlem almaması daha fazla para kazanmak ve kâr etmektir. İnsanlarımızın kanser olmasına ve bir çok hastalığa neden oluyorlar” dedi.

KENTLERİN SİGARASI

Hava kirliğini sigaraya benzeten Türk Toraks Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Fuat Kalyoncu ise  “Güneş enerjisi olsa çevre kirliliği önlenebilir. Çevre kirliliği ve hava kirliliği sigara gibi bir olay. Nasıl sigara için birisi kanser oluyorsa, hava kirliliği de kentlerin sigarasıdır.” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et