06 Ocak 2016 16:39

Sömürü için mezun olmaya gerek yok

Paylaş

Berfin NORMAN
Meslek Lisesi Öğrencisi
Didim/Aydın

Ben 12. sınıf grafik bölümü öğrencisiyim. Okuduğum bölüm her meslek lisesinde mevcut değil. Oldukça hem maddi yönden hem de ulaşımda ciddi sıkıntılar yaşıyorum. Benim gibi zorluk yaşayan birçok öğrenci arkadaşım da var. Meslek liselerinde ders kısıtlamaları bizler için büyük bir sıkıntı oluşturuyor. Kısıtlı olarak aldığımız Türkçe, matematik, fen vb. derslerden aldığımız eğitim bizim bırakın YGS’de bir başarı yakalamamızı günlük hayatımıza işimize yarayacak düzeyde bile verilmiyor. Bu yüzden üniversite sınavı kaygısı daha çok artıyor. Dolayısıyla okulda gördüğümüz dersler yeterli gelmeyince etüt merkezlerine ya da dershanelere yöneliyoruz. Dershane bulabilmek artık daha da zorlaştı. Ki meslek lisesi öğrencilerine dershaneler oldukça yetersiz geliyor. Bir çoğumuz temel lise adı altında açılan liselere yöneliyoruz. Maddi durumu yetersiz olan öğrenciler de okulda ve biraz da çabalarıyla öğrendikleri bilgilerle kalıyor. Bu eğitim sisteminin neresi adil?
Yani devlet bize ‘parası olan okur, olmayan da sınıfta kalır’ diyor. Ben bize dayatılan bu sistemi kabul etmiyorum. Eşit, adil, anadilde bilimsel bir eğitim hakkımın olduğunu savunuyorum.
Genel olarak hep bahsederler düz lise okuyanlar kendini şanssız hissederler sınavda başarısız olunca. Ama şunu söylemeliyim ki meslek lisesine gidip, gerçekten nitelikli bir meslek eğitimi almak bu ülkede mümkün gözükmüyor. Ki hep söylenen laftır; elinde bir mesleğin var çalışırsın. Bunu birçok meslek lisesinden mezun arkadaşlarımda da görüyorum. Bu tamamen bir kandırmacadan ibaret. Yaşadığımız ülkede işsizlik rakamları malumken ve meslek liseli arkadaşlarımın okulu bitirdikten sonra işsiz kalmaları ya da mesleğiyle alakasız işlerde çalışmaları bunun en büyük göstergesidir.
Zor yaşam koşulları ve sömürü iiçin meslek liselilerin mezun olmaya ihtiyaçları yok. Devletin bize dayattığı ‘zorunlu staj’ bir sömürüden ibaret. İşyerlerinde, okulda gördüğümüz meslek dersleri bir yere sahip değil. Halk arasında ‘ayakçı’ konumundayız bir nevi. Yani devlet bize sen kölesin diyor. Biz de zorunlu olarak buna uyuyoruz. Parasız, staj sömürüsü olmayan ve demokratik eğitim sistemi tek isteğimiz. Biz öğrenciler devletin bize dayattığı bu eğitim sistemine karşı birleşmeli ve mücadele etmeliyiz. 2016 yılının bizler için sorunsuz bir eğitim sistemi getirmesi dileğiyle...

 

ÖNCEKİ HABER

#SANATAYERAÇ

SONRAKİ HABER

Keman çalmamıza bile izin vermeyen eğitim sistemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...