06 Ocak 2016 15:57

TESLA

1.Dünya Savaşı’nın başlamasıyla işleri aksamaya başladı. Artık bir simge haline gelmiş olan mantar kubbeli kulesi de düşman kuvvetler tarafından denizaltılarına sinyal vermek için kullanılabileceğine dair bir rapor yüzünden ABD hükümetince havaya uçuruldu.

Paylaş

Elektrik alanında yaşanan gelişmelerin en büyük öncülerinden biri olan Nikola Tesla, 7 Ocak 1943 Perşembe günü 85 yaşındayken hayata gözlerini yumdu. Cesedi New York’ta bulunan New Yorker Oteli’ndeki odasında kat görevlisi tarafından bulunan Tesla’nın huzurlu bir şekilde öldüğü yüzünden anlaşılıyordu.
Tesla’nın en büyük başarıları, alternatif akımı keşfetmesi ve Niagara Şelaleleri üzerine kurduğu santral örneğinde görüldüğü gibi, manyetik alan enerjisini çok daha uzak alanlara aktarabilecek gelişmeleri gerçekleştirmesiydi.
KABLOSUZ ENERJİ İÇİN...
Fakat asıl hayali, çok daha yüksek ses dalgaları alanındaydı ve henüz kendisini daha maddesel sorunlara adamadan önce bile, sonraları kablosuz ağ teknolojisinde kullanılan yüksek ses dalgaları üzerinde deneyler yapmış ve bu yüksek ses dalgalarına dair tasarılar oluşturup onlardan bahsetmeye başlamıştı. Bu konuya dair görüşlerini ilk olarak iletişim alanında ortaya koymuş olsa da, sonraki aşamada yüksek ses dalgaları aracılığıyla enerjinin iletilmesinden ve en son “iletişim kesin, kablosuz enerji içinse daha çok yol tepmeli” derken belirttiği gibi, enerji iletiminin çok daha yüksek bir boyutuna kafayı takmıştı. Bu yüzden, yıllar boyunca Colorado Şelaleleri’nde kablosuz elektrik taşınımı için deneyler yaptı. Sonra Long Island’da bulunan Warendclyff’te doğa üzerinde gerçekleştireceği deneyler için mantar-şapkalı kulelerden oluşan bir kule kurdu. Fakat bu istasyonda on yıl boyunca deney yapmasına rağmen bu deneylerden önemli sonuçlar elde edemedi. Birinci Dünya Savaşı’nın başlamasıyla beraber işleri aksamaya başladı. Artık bir simge haline gelmiş olan mantar kubbeli kulesi de düşman kuvvetler tarafından denizaltılarına sinyal vermek için kullanılabileceğine dair bir rapor yüzünden ABD hükümetince havaya uçuruldu.
‘CEPTE TAŞINABİLİR İLETİŞİM CİHAZI’ HAYALİ
Daha o dönemlerde yüksek ses dalgaları aracılığıyla, kablolara ihtiyaç duyulmadan iletişim sağlanabileceğine dair öngörüleri ve daha da ilginci, böyle bir “dünya iletişiminin” nasıl bir sonuç doğurabileceğine dair görüşleri, onu gerçekten kablosuz iletişim ailesinin gerçek bir üyesi yapmaya yeterlidir. 1904’te, birinin cebinde taşıyacağı bir araçla haberlerin aynı anda her yere ulaştırılabileceğinden bahsediyordu ve hatta daha da ileri giderek bu radyant enerjiyle çalıştırılan saatler aracılığıyla “dünyada Amerikan egemenliği” döneminin başlayacağını söyledi. “Bu gerçekleştiği zaman, insanlar bir çubuk aracılığıyla harekete geçirilen karınca yığınlarına dönecekler.” diyordu.

Kaynak: https://teslauniverse.com/nikola-tesla/articles/tesla
Çeviri: Çağdaş Horuz


KABLOSUZ ENERJİNİN ÖNCÜSÜ
Kablosuz Operatörler Birliği daha kuruluşunda VWOA’nın duayeni olan bu adamın ölümünden sonra, başkanımız şu mesajı yayınladı:
Nikola Tesla Anısına Kablosuz Operatörler Birliği, duayenlerin en duayeni Nikola Tesla’ya derin bir üzüntüyle son bir kere elveda diyor. Düşüncelerinin pratik kanıtlarına ulaşamamış olsa da, kablosuz iletişim alanında konunun özünü gerçekten iyi kavramış ve sonuca nasıl ulaşılabileceğine dair geniş ipuçları bırakmıştır.
“1893 Şubatında genel hatlarıyla kablosuz bir telsiz tasarlamıştı ve daha sonra “ Doğru şekilde uyarlanabilecek bir özirkilim ve hafıza aleti, kaynağa belirli bir uzaklıktan (belirli bir yarıçap üzerinden) rezonans aracılığıyla devindirilebilir.” demişti. Bu, diye eklemiş “zekanın ve belki de enerjinin dünyanın herhangi bir yerine kablosuz iletilebileceğini”  belirtmişti.
“İşte kablosuz telgraf projesinin aydınlığa kavuştuğu an buydu  ve böylece bu dev sanatın ilk önemli adımları tam anlamıyla atılmış oldu. Bu yüzden, Tesla’nın adını ve anısını bu sanatın daha eski, şimdiki ya da gelecekteki öncülerinin ya da buna farklı bir şekilde öncülük etmiş olanların hepsinden önce anmalıyız.”
 

ÖNCEKİ HABER

'Teslim alınmaya çalışılan örgütlü kadın gücüdür'

SONRAKİ HABER

Metin olmaktan başka şans var mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...