06 Ocak 2016 14:58

Zincir marketler fiyatı istediği gibi belirliyor

Paylaş

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Bu sene bilhassa sebze fiyatlarının yüksek seyri enflasyona da yansıdı. Üretici de tüketici de fiyatlardan şikayetçi. Tarlada 1 ise, vatandaşa 5’e satılıyor. Zincir marketler malı tarladan kapatıp, istediği fiyata satıyor” dedi.

Yılbaşından beri ülkeyi etkileyen soğuk havanın üreticimizi de, tüketiciyi de üzdüğünü söyleyen Palandöken yazılı açıklamasında, “Üreticimiz kar ve soğuk sebebiyle hasat yapmakta gecikti. Ürün yetişme süresi uzadı. Bireysel olarak üretici malını getiremiyor. Şimdi halde domates 2.5-3 lira arasında, patlıcan 3- 3.5 lira arasında, biberler 3.5-4 lira civarında, salatalık ise 1.5-2 lira civarında ama zincirlerin malı tarlada kaça kapattığını bilmiyoruz. Piyasaya hakim durumdalar. Tarlada 1’e alınan, tüketiciye 5’e ulaşıyor. Bu durumdan hem üretici, hem de tüketici memnun değil” ifadesini kullandı.

Kışın çok tüketilen bakliyatta bir sorun gözükmediğini belirten Palandöken, şunları kaydetti: “Kuru fasulye, nohut, mercimek arzında bir sıkıntı yok. Fiyatlarında bir yükselme gözükmüyor. Geçen sene Çeltikte yüzde 10.8, Nohutta 2.2, Fasulyede 7.9, Yeşil mercimekte yüzde 7.5 artış kaydedildi. İnşallah bu sene de yağışlar güzel olur da bakliyat rekoltesi yüksek olur. Çünkü Birleşmiş Milletler (BM) 2016 senesini ‘Bakliyat Yılı’ ilan etti. Türkiye bunu çok iyi değerlendirmeli. Bakliyat ekim alanları artırılmalı. Çünkü en lezzetli bakliyat çeşitleri ülkemizde yetişmektedir.” (Ankara/CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

1 verip 3 alıyorlar

SONRAKİ HABER

Uludağ'da birşeyler oluyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...