04 Ocak 2016 09:37

‘Türkiye’deki kullanıcılar şifrelerini paylaşıyor’

Kaspersky Lab anketlerine göre, Türkiye’de internet kullanıcılarının yarısı, şifrelerini başka biriyle paylaşıyor. Bu durum siber bilinç konusunda eksiklikleri gündeme getiriyor.

Paylaş

Kaspersky Lab’ın son tüketici anketleri sonuçlarına göre, Türkiye’de internet kullanıcılarının yaklaşık yarısı (yüzde 44), şifrelerini başka biriyle paylaştıklarını ya da insanların görebilecekleri bir yerde bıraktıklarını kabul etti. Bu durum siber bilinç konusunda bir eksiklik olduğunu gösteriyor ve siber suçluların tüketicilerin kilitlerini kırarak çevrimiçi hayatlarının içine kolayca erişebilecekleri anlamına geliyor.

Medya Tava’nın haberine göre; şifrelerin önemi sorulduğunda katılımcılar, güçlü şifrelerin daha çok en önemli buldukları çevrimiçi hizmetler için gerekli olduğunu düşündüklerini dile getirdiler. Yapılan çalışmalar, tüketicilere göre güçlü şifre gerektiren siteler çevrimiçi bankacılık (yüzde 51), e-posta (yüzde 46) ve sosyal medya siteleri (yüzde 42) olduğunu buldu.

Tüketiciler aynı zamanda çevrimiçi alışveriş sitelerinin ve ödeme uygulamalarının da güçlü parolalar gerektirdiğini düşünüyor, ancak bu sitelere aynı derecede önem vermiyorlar. Dörtte bir oranında (yüzde 25) katılımcı bu sitelerin güçlü bir parola gerektirdiğini düşünse de katılımcıların yalnızca yüzde 30’u çevrimiçi alışveriş sitelerinin önemli bir hizmet olduğu konusunda hemfikir.

Daha endişe verici olan ise, tüketiciler çevrimiçi finansal işlemlerin güçlü bir parola gerektirdiğini kabul etseler dahi, üçte biri kadar (yüzde 29) kullanıcı bu hizmetleri kullanırken kişisel kimlik bilgileri için ilave bir korumaya gerek olmadığını düşünüyor. Satın aldıkları markaların ihtiyaç duydukları tüm korumayı sağlamasını bekliyorlar.

İnternet kullanıcılarının neredeyse üçte biri (yüzde 28), kişisel bilgilerini daha büyük bir risk altına sokarak, parolalarını aile üyeleri ile rahatça paylaştıklarını kabul etti. Kullanıcıların yüzde 44’ü hem parolalarını paylaşmış hem de bunları başkalarının görebileceği yerlerde bırakmış. On kişiden biri parolalarını arkadaşlarıyla ve şaşırtıcı bir oran olan yüzde 6’sı ise meslektaşları ile paylaşmış. Ayrıca, tüm ihtiyaçları için tek bir e-posta adresi kullanan üçte birin üzerinde orana sahip tüketiciler (yüzde 38) için bu parola paylaşımı pahalıya mal olabilir. Bu parola yanlış ellere geçtiğinde, ilgili e-posta adresinde depolanan tüm bilgilere ulaşılabilir. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Cemre Birand: Mehmet Ali ölüm listelerindeydi

SONRAKİ HABER

‘TEM polisi sen de alış, her yerdeyiz!’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...