02 Ocak 2016 05:59

Kedilere dikkat! Kaportaya vurmadan aracınızı çalıştırmayın

Bursa Oto Tamirciler Odası Başkanı Kadir Kargılı, havaların soğuk geçtiği günlerde özellikle kedilerin sıcaklığı sebebiyle araçların kaportalarında uyuduklarını, bilmeden çalıştırılan araçların kedilerin ölmesine sebep olduğunu söyledi.

Paylaş

Bursa Oto Tamirciler Oda Başkanı Kadir Kargılı, 42 seneden beri tamircilik yaptığını belirtirken vatandaşlara araçlarını çalıştırmadan öncede kaputu açıp bakmalarını, en azından kaputa vurmalarını önerdi. Kargılı, “Kış aylarında dışarıda, sokakta olan hayvanlar barınacak sıcak bir yer ararlar. Araçların defransiyelleri ısındığından sıcak olur, araçların radyatörleri, motorları sıcak olur ve hayvanlar gece gelip buraya girer. Sabahleyin araç sahibi binerken kaçmazlarsa marşa basması halinde pervanenin içinde telef olurlar. Aynı zamanda araca da zarar ve hasar verirler.” dedi.

Araç sahiplerinin araca binerken sağına soluna bakması ile hayvanların ölmesini önlemiş olacağını anlatan Kargılı, “Arabalar kıymetli, radyatörler, pervaneler, fanlar kıymetli. Zaman gelir araca bin liraya yakın bir zarar verebilir. Marşa basmadan önce kaportayı sallamak lazım, korna basmak lazım ve gerekirse kaputu açıp bakmak lazım ki hayvanlar telef olmasın. Araçta zarar görmesin.” şeklinde konuştu.

Oto tamircisi İsmail Sarıçakır ise sabahları aracı çalıştırmadan önce özellikle kaputları açarak etrafa bakıp, yağını, suyunu kontrol ettikten sonra çalıştırılmasını tavsiye etti. Sarıçakır, şunları kaydetti: “Kış aylarında arabalara kediler hep giriyor ve marşa bastığınızda kayışın arasında oluyor ve can veriyor. O yüzden kaputu açtığınızda o sizi fark ediyor ve kaçıyor canından olmuyor. Bunlara dikkat etmek gerekiyor. Sabahleyin lastiklerini, yağı, suyu kontrol edip ondan sonra marşa basıp ısındıktan sonra hareket edebilirsiniz. Ayrıca kaportaya da vurabilirsiniz. Çamurlukları tıkladığınızda o uyuyorsa, ya da daldığında uyanır ve kaçar.”

Kışın çok soğuk olduğu ve arabaların motoru ise sıcak olduğu için kedilerin ısınmak için kaportaya girdiğini anlatan oto tamircisi, “Ancak sabah insanlar marşa bastığında canlarından oluyorlar. Kediler arabaya girdiğinde arabaların kayışlarını ve elektrik tesisatlarını kemiriyorlar. Bazen arabaya marşa bastığınızda çalışmıyor ve arıza veriyor.” diye konuştu.

Kedilerin soğuktan dolayı arabaya girdiğini anlatan oto tamircisi Coşkun Aynacı da, şu uyarıyı yaptı: “Sürücüler arabaya vurabilir, ses yapabilir. Başımıza geldi, bir ay geçmedi iki kere aynı arabaya gittik. İkisinden de kedi kurtulmuş ama üçüncüsünde kurtulmayabilir. Fabrika ne kadar muhafaza yapsa da yine de kediler giriyor. Ayrıca çalıştırmadan önce adam bir iki kere kornaya bassa yeter.” (CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan'ın 'Hitler Almanyası' benzetmesi Norveç basınında

SONRAKİ HABER

Can Dündar oğlu Ege Dündar’la görüşmesini yazdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...